Publicat el 04/12/2017

La càries dental és una malaltia infecciosa caracteritzada per la destrucció dels teixits durs dentaris. Les càries són perforacions (o danys estructurals) de les peces dentals.

Està produïda per múltiples factors, entre els quals destaquen els bacteris que es troben normalment a la boca i que converteixen els aliments, especialment els sucres i midons, en àcids. Els bacteris, l’àcid, els trossos de menjar i la saliva es combinen a la boca i formen una substància enganxosa anomenada placa que s’adhereix a les dents. Si aquesta placa no s’elimina, la càries començarà a fer acte de presència. S’ha comprovat així mateix la influència del pH de la saliva en relació a la càries.

Els àcids de la placa danyen l’esmalt que cobreix les dents i creen càries. Quan la càries només afecta l’esmalt no produeix dolor. L’esmalt és una estructura molt dura, però és feble enfront de l’acció de l’àcid. No obstant això, si la lesió s’estén, acabarà arribant al teixit interior de la dent, que és la dentina, i en aquests casos la ingesta de dolços i begudes fredes o calentes provoca dolor. Si aquesta càries no es tracta a temps, passa als teixits tous de l’interior de la dent (nervi), es forma pus com a conseqüència de la infecció i apareix el flegmó, la qual cosa requereix un tractament més específic i, en el pitjor dels casos, l’extracció de la peça.

La càries, tot i ser una patologia que es pot prevenir i curar, és la malaltia infantil crònica més comuna.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari