Bunyols, dolces temptacions de quaresma
A banda de la tradició de menjar bacallà els divendres de quaresma, també hi ha la de consumir bunyols dolços, l’origen dels quals sembla que l’hem d’anar a buscar als monestirs de l’Empordà. Probablement, el seu objectiu era endolcir les penúries de l’abstinència que patien les persones durant el temps de quaresma, ja que al llarg de set setmanes no es podia menjar res que provingués d’animals de sang calenta.
El primer dia que s’elaboraven era el dimecres de Cendra, i l’últim, el divendres Sant. Els bunyols són uns dolços austers, ja que durant aquest període també s’havien d’evitar els excessos.
Els bunyols pertanyen al que tècnicament els pastissers anomenen «fruites de paella», és a dir, totes aquelles masses que necessiten ser fregides, com els xurros o les rosquilles.
La diversitat d’aquests dolços és enorme i l’elaboració és fàcil. La forma és rodona, i la denominació «de vent» es deu a la massa especialment flonja, com si quedés buida per dins. En tots els casos, al final els bunyols s’arrebossen amb sucre en gra o sucre de llustre, i això és el que els confereix dolçor, ja que no sempre s’afegeix sucre a la massa. Actualment se’n fan de farcits amb nata, crema, melmelada… I en podeu trobar els dimecres i els divendres als forns i les pastisseries.
Redacció La Clau