Brou de Nadal en l’olla més gran de Catalunya | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 02/12/2019

Com ja és tradició, el primer cap de setmana de desembre Caldes de Montbui celebra la seva Fira de Nadal i Mercat d’Artesans, que enguany arriba a la seva 34a edició. Dissabte 30 de novembre i diumenge 1 de desembre, els carrers i les places del municipi acolliran la primera convocatòria nadalenca del territori, que rep milers de visitants atrets per les seves singularitats. Entre les principals destaca, sobretot, el brou elaborat amb aigua termal en una olla gegantina, un recipient d’1,5 metres de diàmetre i amb capacitat per a 1.600 litres de caldo.

Tenint en compte l’èxit d’altres anys i atès que és la principal atracció de la Fira, l’organització té previst fer dues olles grans de brou de Nadal elaborat amb aigua termal i amb foc de llenya i repartir-ne uns 3.000 litres durant el cap de setmana. L’inici de la cocció serà divendres, 29 de novembre, a les 18.30 h a la plaça de la Font del Lleó, i continuarà els dies següents. A més, se serviran racions de verdura i carn d’olla del brou als visitants fins a acabar les existències.

Aquesta activitat gastronòmica es fa amb la col·laboració dels restaurants locals i altres establiments de proximitat —carnisseries, xarcuteries, polleries i llocs de venda de verdures i hortalisses— que aporten els ingredients. I és que per fer un bon brou de Nadal, un plat que no pot faltar a les taules nadalenques, cal passar per la cansaladeria, la carnisseria i botigues o parades d’aviram i verdures. Al caldo, no hi poden faltar els peus de porc, la cansalada, l’os blanc, el d’espinada, l’orella de porc, la botifarra negra i blanca, la carn picada, el pollastre, la vedella, la col, la patata, la pastanaga, l’api, el porro ni els cigrons. Els productes poden variar una mica depenent de les receptes, però l’important és que siguin de qualitat i que es coguin en l’ordre corresponent: primer totes les carns i ossos, i després les verdures. Així n’obtindrem un brou ben suculent.

En l’actualitat hi ha infinitat de variants de caldo, un plat molt consumit durant els mesos de fred. A Catalunya és costum menjar com a primer plat de l’àpat de Nadal una escudella amb pilota feta amb carn picada, ou, all, julivert, sal i pebre. També és tradició servir-la amb galets, de vegades farcits de petites pilotes de carn.

La Fira de Nadal de Caldes de Montbui és una bona ocasió per assaborir aquest plat tan nostrat i, alhora, gaudir de la gran varietat de mostres de productes i motius nadalencs que es donen cita en aquesta població termal.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari