Publicat el 01/06/2017

Blaumut és un grup musical que combina l’estil del folk amb el pop, la música clàssica i la cançó d’autor. El nom d’aquesta formació el prenen de la cançó Islàndia, del seu disc El turista. Els components que donen forma a Blaumut són Oriol Aymat (violoncel i veus), Xavi de la Iglesia (veu, guitarres i baix), Vassil Lambrinov (violí i percussions), Manel Pedrós (bateria i veus) i Manuel Krapovickas (contrabaix i baix elèctric). Entre els elements que caracteritzen la seva música trobem lletres plenes d’imatges, arranjaments d’instruments clàssics de corda i el so de diverses andròmines que contribueixen a la creació personal i particular de l’atmosfera de les seves cançons.

Quines són les claus del seu darrer àlbum, Equilibri?
​​Parla de la dificultat de mantenir l’equilibri, en qualsevol àmbit de la vida; del que costa trobar aquest punt exacte on físicament i mentalment ens sentim al lloc on hem d’estar. I n’estem molt satisfets. És un disc que sona com volíem. A nosaltres sempre ens ha agradat tenir als nostres discs textures electròniques, i en Equilibri la presència d’aquesta base és molt evident. Es nota aquesta parcel·la electrònica que sempre ens ha agradat que fos present en els nostres treballs.

I l’equidistància que marca amb el seu primer treball, El turista?
Al llarg d’aquests anys hem pogut acumular experiències, sensacions i hem après molt i molt en els directes. Amb El Turista vam tenir l’oportunitat d’arribar a molta gent, i això per a nosaltres va ser una gran sort, un fet que continuem celebrant cada dia. Des de llavors moltes coses han canviat al nostre voltant, hem crescut a nivell personal i hem evolucionat com a músics. Blaumut ens ha donat i ens dona encara moltes oportunitats i experiències úniques que, d’una altra manera, sense el grup, no haguéssim viscut. No obstant això, seguim sent els cinc amics que s’ho passen bé fent música plegats, i conservem encara la mateixa essència dels nostres inicis.

Què n’han après, de l’èxit del seu tema Pa amb oli i sal?
L’agraïment a totes i cadascuna de les persones que han fet possible que aquesta cançó sonés per tot arreu; que agradés tant ens va donar l’oportunitat d’estar on som i de continuar mostrant cançons que el públic acull amb molta alegria. Molt agraïts.​

Podrien valorar l’experiència de la producció del disc Equilibri, amb Marc Parrot i Joel Condal?
Una gran experiència. Una vivència que ha estat molt intensa i engrescadora. Poder comptar amb la seva col·laboració ha estat un aprenentatge meravellós, que ens ha permès gaudir de la companyia de dos grans professionals amb una gran sensibilitat. I tant l’un com l’altre han sabut entendre a la perfecció el concepte del grup i n’han extret la seva millor versió, de la qual ens sentim molt satisfets.

Què ens poden explicar del seu treball autoeditat, El primer arbre del bosc?
​Va suposar un gran repte, i n’estem molt satisfets. En El Primer Arbre del Bosc vam poder transmetre nous sons i noves energies. La creativitat en constant evolució. ​

Quins concerts tenen programats properament? És previst que actuïn al Maresme?
Sí, al Maresme actuarem el 8 de juliol al Festival d’Estiu Alella, als Jardins de Cal Marqués. Els propers concerts que tenim són a Llagostera, Gironella, Madrid, Terrassa, Corbera, Festival Grec de Barcelona, Tarragona i Igualada. A l’estiu també tocarem a les illes Balears, al Festival de Cap Roig, al Festival d’Empúries, a Vilanova i la Geltrú, a Cubelles, Lleida, etc.

Com veuen el panorama musical català actual? Quines amenaces i quines oportunitats?
Ric. Hi ha moltes propostes interessants. Amb diferents estils. Amb un públic molt agraït amb les novetats i gaudint molt dels concerts en directe. A nosaltres ens sembla que la música en català gaudeix d’un bon estat de salut, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat. Es poden trobar molt bones propostes que han sorgit o s’han difós gràcies a la xarxa, la qual cosa representa tot un món de possibilitats i contribueix a aconseguir que les discogràfiques hi apostin o a fer que els grups s’animin a autoeditar els seus treballs.

Què recomanen als grups musicals que comencen?
Sobretot, que s’ho passin molt bé, que gaudeixin del que estan fent. És el més important.

Deixa un comentari