Publicat el 17/06/2019

La boca és un dels primers aspectes en què ens fixem en conèixer una persona, per la qual cosa tenir un somriure bonic és una gran carta de presentació. Però la salut és el primer que s’ha de tenir en compte a l’hora de presumir de somriure; per aquest motiu, no es podrà iniciar un blanquejament dental en cas que es pateixi algun tipus d’afecció bucal: càries, malalties periodontals, etc.

El blanquejament dental consisteix en l’aplicació de gels de peròxid sobre la superfície de les dents. Gràcies a l’alliberament d’oxigen, els gels eliminaran les molècules que contenen pigments, situades a la zona externa de l’esmalt, i el resultat serà un aclariment de la tonalitat dental. Tanmateix, no es pot assegurar el grau de blanquejament final, perquè depèn de molts factors. Ara bé, independentment del grau de blanquejament, sempre té un efecte en el color de les dents.

Aquest tractament no és lesiu per a les dents, però és possible que produeixi una lleugera sensibilitat reversible a causa de l’actuació a la superfície de l’esmalt. Aquest efecte blanquejant, però, no actua en les restauracions de resina, ceràmica o metall.

Existeixen agents blanquejants amb diferents percentatges. Cal que els de més concentració s’apliquin sempre supervisats i pautats per un especialista.

El canvi de color o l’enfosquiment de les dents es deu a diverses causes:

Edat del pacient. L’edat té un paper fonamental, perquè amb el pas dels anys les dents tendeixen a enfosquir-se.

Alimentació, tabaquisme i altres agents. Hi ha aliments, com algunes verdures, el vi, begudes carbonatades, el te o el cafè, i agents com la clorhexidina o el tabac, que poden canviar el color de les dents i causar un envelliment del somriure.

Algunes excepcions. No totes les dents fosques poden ser tractades. Les alteracions de l’esmalt provocades pels antibiòtics, l’excés de fluor o els defectes en la formació d’esmalt no milloraran amb aquest tractament.

Tothom es pot fer un blanquejament dental?

Generalment sí, ja que hi ha poques contraindicacions, però cal un diagnòstic adient per a cada pacient.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari