Begudes / llets vegetals un bon substitut de la llet de vaca | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/05/2019

Les ‘llets’ a base de fruita seca i cereals representen una alternativa a les llets animals. Aquests liquats vegetals tenen components amb un gran valor nutricional que aporten nombrosos beneficis per a la salut, i per als grups de consumidors amb necessitats específiques: intolerància a la lactosa, al·lèrgia a la llet de vaca o vegetarians.

Aquestes llets vegetals es caracteritzen per tenir àcids grassos saludables i sucres de baix índex glucèmic. A més, constitueixen una font important de vitamines B i E i components antioxidants (fitosterols i polifenols), així com fibra dietètica que ajuda a millorar la salut intestinal. Són aliments rics en potassi i pobres en sodi, de manera que ajuden a mantenir un equilibri en el balanç d’electròlits.

Les llets derivades de fruites seques són especialment recomanades per la seva riquesa en àcid fòlic, i la ràtio calci/fòsfor és molt bona. A més, l’absència de lactosa, proteïna de la llet i gluten, fa que siguin un molt bon substitut de la llet de vaca.

Llet d’ametlles:
és molt digestiva i no produeix fermentacions en l’intestí. Per aquest motiu i perquè reforça els ossos (per la seva molt bona relació calci / fòsfor resulta molt eficaç durant l’època de creixement o per a la prevenció del desenvolupament de l’osteoporosi), es recomana a la gent gran i a tots aquells que tinguin digestions problemàtiques. També conté un altre mineral valuós per als ossos, el magnesi, que facilita la fixació del calci a l’esquelet i també evita les rampes a les cames. Com que proporciona àcid oleic (el més adequat per prevenir els infarts) i aporta un alt percentatge de fibra soluble, protegeix la paret intestinal i regula l’absorció de sucres i colesterol, protegint el sistema cardiovascular.

Llet d’arròs:
aquesta llet estimula l’aparell digestiu perquè durant la fermentació de la beguda d’arròs el midó ‘es trenca’ i en resulta un producte que regula el trànsit intestinal. Per tant és adequada per a persones que tenen l’estómac delicat i pateixen digestions lentes. Bona opció en casos de gastroenteritis, indigestió, vòmits i diarrees. A més a més, ‘neteja’ la sang per la seva aportació de magnesi i àcids grassos poliinsaturats, que mantenen neta la circulació sanguínia de dipòsits grassos. És hipotensora, depurativa i ajuda a reduir els nivells d’àcid úric a la sang. És rica en carbohidrats i energètica, i conté poc calci (sovint se n’hi enriqueix) i prop de la meitat de calories de les begudes de soja, civada i ametlles.

Llet de civada:
la civada és un cereal molt complet i digestiu que té grans qualitats en l’aspecte energètic, nutritiu i terapèutic. La beguda (llet) de civada té un sabor agradable i és ideal per a esportistes i estudiants, perquè conté concentracions d’aminoàcids essencials, àcids grassos, carbohidrats, vitamines i minerals. Com que és molt energètica, és perfecta per recuperar forces, afrontar l’estrès i combatre el cansament i l’insomni.

La llet de soja:
llegum que té tots els aminoàcids essencials i que s’obté remullant, molent i filtrant els grans de soja. Els àcids grassos que conté són poliinsaturats (araquidònic, linoleic i linolènic), que són àcids grassos essencials omega-3. És una font realment bona de vitamines del grup B, especialment les B6 i B12. Té un important contingut en fibra. De vegades s’enriqueix amb calci i altres minerals. Les persones que no digereixen bé els llegums poden notar que tampoc no assimilen del tot aquesta beguda i això els pot causar inflamació abdominal o descomposició.
També hi ha altres begudes vegetals en el mercat, com ara: d’espelta, de quinoa, d’avellanes, de castanyes, de kamut, de coco…

Com escollir una bona beguda vegetal?
Tenint en compte aquests tres criteris:
Sense sucre afegit: no n’ha de portar. Sobretot no oblideu llegir els ingredients. Si hi trobeu paraules com ara sucre, «xarop de», fructosa, sacarosa, dextrosa, etc., eviteu-la! Conté sucre afegit.
Enriquida: sobretot si l’enriquiment és amb calci, vitamina D i B12.
Lectura d’ingredients i percentatge de cereal / llegum / fruita seca: com menys ingredients, millor. Recordeu que el llistat d’ingredients figura en ordre de més a menys quantitat, i assegureu-vos de buscar una que contingui un percentatge més alt del producte principal (ametlles, civada, etc.).

 

 

Redacció La Clau
Font: http://nutricionistaacasa.cat

Deixa un comentari