Publicat el 18/09/2019

El condiment japonès que trobem als restaurants orientals i que es comercialitza com a wasabi és un succedani fet a base de rave picant, mostassa i additius. El veritable s’obté ratllant el tronc de la planta en un ratllador especial i barrejant-lo amb aigua en el mateix moment en què es consumeix.

Atès que el wasabi és escàs, car i difícil de produir, no tan sols al Japó sinó a tot el món, la majoria del que trobem al mercat són succedanis. Però, malgrat la dificultat del seu conreu, dos emprenedors catalans han aconseguit produir i vendre wasabi que cultiven en uns hivernacles a la cara nord del Montseny, en una finca de Viladrau.

Arnau Riba, permacultor, i Pau Gelman, enginyer agrícola, són els fundadors de l’empresa Yamaaoi, que conrea i comercialitza wasabi en el primer cultiu d’aquesta espècie del Mediterrani i dels pocs que hi ha a Europa. L’anomenen wasabi mediterrani, i aconseguir-ho ha estat resultat del seu esforç conjunt.

En Pau i l’Arnau van engegar el projecte de conrear wasabi a Catalunya fa uns quants anys, amb una prova pilot, de 30 metres quadrats, on van mimetitzar l’entorn natural on creix la planta, i unes 300 unitats amb les quals han après a cuidar la planta i superar les dificultats de fer-la créixer fora del seu hàbitat. El cultiu del wasabi és un dels més complicats del món, ja que necessita unes condicions molt concretes per poder conrear-se. La planta creix a les ribes del rius de forma semiinundada, sobre grava, i necessita unes temperatures constants durant tot l’any, que no surtin mai d’entre els 12 i 15 graus de temperatura. El Montseny semblava reunir aquestes característiques, amb aigua de rierols i unes temperatura entre 12 i 15 graus, però, com que és un cultiu llarg, es van haver d’esperar més de dos anys per començar a recollir el fruit.

Segons expliquen al seu web yamaaoi.com, «al Japó, el wasabi salvatge creix al costat de rierols a l’alta muntanya, i nosaltres hem descobert que al Mediterrani l’equilibri de sol, ombra, temperatura i humitat aporta les condicions ideals per al creixement de la planta».

Els dos catalans s’han convertit així en uns dels primers a Europa i a tot el món que han tingut èxit en el conreu de wasabi fora del Japó. La seva empresa, Yamaaoi Wasabi, té una finca d’unes cinquanta hectàrees, amb unes infraestructures i unes condicions ambientals que permeten cultivar l’únic wasabi fresc del Mediterrani i que distribueixen a tot Catalunya i Espanya. Es tracta d’un producte de gurmet que ja compren restaurants japonesos de renom, així com restaurants de cuina d’autor d’alta gamma.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari