Publicat el 18/10/2018

 

Fins no fa gaire es va popularitzar arreu el concepte hygge, l’estil de vida danès focalitzat en gaudir de les petites coses. Aquest moviment deixa pas ara a una altra tendència nòrdica provinent de Suècia i que es caracteritza per la frugalitat i la moderació, el lagom.

Lagom és una paraula exclusivament sueca que no té un equivalent en altres idiomes. La tradició popular diu que el seu origen es remunta als temps víkings i el seu concepte està molt integrat en la psicologia sueca. La seva traducció literal seria ‘ni molt ni poc’, ‘la mesura justa’, però sense la connotació negativa que podríem donar-li a ‘suficient’ quan en tenim prou d’alguna cosa. Tampoc no és equivalent a ‘perfecte’, més aviat té a veure amb els conceptes d’equilibri i plenitud.

En decoració aquesta filosofia de vida es trasllada al fet de viure de forma senzilla i mantenir les cases funcionals, endreçades i estèticament atractives. El lagom ens convida a introduir hàbits senzills com dedicar una estona diària a ordenar, reciclar sempre que sigui possible, barrejar elements nous i antics, triar materials naturals o aconseguir espais buits per gaudir més de les estances.

Aquestes són les pautes que caracteritzen una llar lagom:

Minimalisme. Seguint el principi de ‘menys és més’, aquest estil aposta fermament per la senzillesa en la llar, per tal d’exaltar tant el bon gust de l’austeritat com el refinament de la contenció. Els objectes decoratius han de tenir línies depurades i els dissenys són atemporals, al marge de les modes, però sense por de barrejar tendències.

Sostenibilitat. Les estances s’han de mantenir de forma lògica, assequible i sostenible, utilitzant en la seva justa mesura només allò que necessitem. Per això, les marques que promouen un acostament humanista, orgànic i existencialista en el seu mobiliari són molt apreciades pels suecs, ja que el lagom no és amic de comprar articles de plàstic i prefereix sempre alternatives naturals, com el bambú o el metall.

Materials càlids, naturals i de qualitat. A l’hora d’adquirir un objecte per a la casa s’ha d’intentar que compleixi tres principis: ha de ser pràctic, senzill i molt fàcil d’utilitzar; ha d’estar fet de materials perdurables i de qualitat i ha de ser estèticament agradable.

Llum i natura. El lagom anima a gaudir de la natura sempre que sigui possible. Aposta per introduir dins la llar plantes i flors fresques i aprofitar la claror, un bé escàs en un clima fred i fosc com el suec.

Colors clars. Els suecs intenten que hi hagi la màxima llum possible a casa perquè a l’hivern els falta. És per això que la seva paleta cromàtica es basa en tonalitats pàl·lides com el blanc i el gris suau, i de l’espectre terra. Però també inclouen punts que criden l’atenció amb colors i dissenys vius, sobretot en tèxtils com coixins, mantes, i cobrellits especialment cridaners.

Ordre. Atès que la finalitat del lagom és crear un indret càlid que ens aporti serenitat només creuar la porta, cal buscar l’equilibri visual a l’hora de distribuir els mobles. Mantenir l’espai endreçat i harmònic permet tenir una llar més equilibrada on poder viure i gaudir. Aquesta és la raó que les prestatgeries siguin essencials en les cases lagom, ja que són clau per tenir totes les estances ordenades, espaioses i més fàcils de netejar.

Espais personals. Per trobar-nos còmodes a casa nostra és important que l’omplim de coses que ens resultin agradables; per aquest motiu el lagom aposta per col·locar a la vista objectes personals i amb una forta càrrega emocional positiva. L’ideal és arribar a un equilibri entre el que és pràctic i els objectes pels quals sentim afecte.

Redacció La Clau

Deixa un comentari