Publicat el 23/07/2020

La calor del sol és agradable, però hi ha vegades que preferim gaudir d’una mica de frescor, i res millor que plantar arbres que projectin una ombra ben generosa. Depenent de l’espai, de vegades n’hi ha prou amb petits arbres i arbustos per obtenir aquesta ombra tan desitjada en l’època estival.

La presència natural d’un arbre crea una atmosfera molt sana i natural a la teva parcel·la. No importa la mida del nostre jardí o terrassa, ja que sempre trobarem una espècie òptima per a cada lloc. Això sí, si vols que arribin frondosos a l’estiu, els hauràs de plantar a la primavera o a la tardor.

Quan es té un jardí extens és important escollir arbres grans per plantar. Si són arbres que donen molta ombra com l’auró, l’arbre del paradís o el taronger, encertaràs segur. Però si tens un jardí petit, el millor és que et decantis per arbres amb poca arrel.

És aconsellable que les espècies que triem siguin exemplars autòctons o ben adaptats, perquè creixin bé i de manera fàcil a la zona on vivim. Entre els arbres més utilitzats per protegir-se del sol trobem els castanyers, els freixes, els til·lers, els oms, els pollancres, les moreres, els faigs, els avets, els plàtans i els pins. Alguns són els típics arbres per a parcs, però si disposem d’espai podem plantar-los també al jardí de casa.

Plàtan d’ombra: força popular, és un dels més utilitzats, ja que és molt versàtil. Creix de forma ràpida i ofereix bona ombra a causa de la seva exuberància.

Freixe: es fa servir com a arbre d’ombra bé en solitari o bé disposat en fileres. És una espècie que creix molt i que pot arribar a assolir els 20 metres d’alt.

Àlber: la seva copa allargada proporciona una molt bona ombra. Aquest arbre es caracteritza per tenir un tronc fi, fort i resistent. Pot arribar a fer 35 metres d’alt.

Salze: llueix molt en jardins amplis on es pugui gaudir de la seva magnífica ombra. Un arbre que aporta elegància i que pot arribar fins als 20 metres d’alt.

Aurons: aquesta espècie té moltes varietats, algunes més conegudes que altres, però qualsevol d’elles és idònia per donar una bona ombra. Si es té un jardí més aviat petit, convé decantar-se per les de mida menor, com l’auró blanc (10 metres), l’Acer pensylvanicum (5-10 metres) o el negundo (12-15 metres).

Cítrics: normalment només s’utilitzen com a fruiters, però amb algunes podes es poden aconseguir exemplars que donin molt bona ombra.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari