Publicat el 22/12/2016

L’estancament de les zones pesqueres del món i la sobreexplotació de les espècies marines més consumides, tot això combinat amb un augment de la demanda mundial d’aquest tipus d’aliment ric en proteïna d’alt valor biològic, proporcionen un impuls addicional a la pràctica de l’aqüicultura.
Les piscifactories, instal·lacions destinades a la cria de peixos, s’han consolidat com un sistema complementari a les captures en alta mar. Aquesta alternativa amplia l’oferta del consumidor i permet preus més estables als mercats.
En aquests moments tenim una important indústria dedicada per una part a la producció de serrànids com el llobarro o les orades, i per altra una gran indústria especialitzada en la producció de tonyina. Al mercat també trobem salmó, rèmol, llenguado, llissa, corball… Mol·luscs com els musclos, cloïssa, ostró, ostra… I crustacis com les llagostes i els llamàntols, llagostins, etc., tots provinents del sector de l’aqüicultura. Les progressives disminucions de les captures a mar oberta han fet veure que aquest sistema pot combinar-se amb la pesca tradicional.
Ara bé, Les piscifactories també generen residus, ja siguin de pinso, d’excrements o de fàrmacs, que poden degradar les aigües i els ecosistemes circumdants. Entre les solucions més fàcils d’implementar s’apunten els circuits tancats amb sistemes per depurar l’aigua i el cultiu simultani de diverses espècies. Per exemple, si es disposa de gàbies de llobarros, es poden col·locar al seu voltant cordes amb clòtxines o cultius d’algues per tal d’aprofitar els residus orgànics i depurar l’aigua. I a sota es poden situar altres tipus de peixos que també consumeixen els residus orgànics.
Amb tots els seus defectes, l’aqüicultura és la millor arma que té la societat per lluitar contra la sobrepesca, l’escassetat d’aigua i la pobresa en països en desenvolupament.

Redacció La Clau

Deixa un comentari