Publicat el 20/05/2004

A Barcelona, des del dia 8 de maig, s’hi està celebrant el Fòrum 2004. Aquest esdeveniment que durarà fins el 26 de setembre, aplega persones de tots els orígens i creences i, en un ambient cultural, combina la festa i la reflexió.
El Fòrum, al marge de totes les crítiques que ha rebut, que rep i que, possiblement, continuarà rebent, pel que fa a la despesa econòmica que ha suposat i a la forma com s’ha dut a terme, és un acte creatiu digne del tercer mil.lenni. És molt possible que, quan se’n va començar a parlar, ningú no sabés perquè serviria i que el primer pensament fos només pensar en un acte de grans dimensions que promocionés Barcelona en el món, tenint en compte l’èxit dels Jocs Olímpics del 92. Però de mica en mica, i en harmonia amb el despertar d’una nova consciència col.lectiva, ha anat dibuixant tres grans eixos que configuren els grans reptes als que s’enfronta la societat del segle XXI: el desenvolupament sostenible, la diversitat cultural i les condicions de la pau. El Fòrum, doncs, ofereix un espai nou i creatiu per pensar i experimentar sobre els principals conflictes culturals i socials que ha d’afrontar el món en aquest segle XXI.
Entenem el desenvolupament sostenible, com aquell desenvolupament que es realitza en harmonia amb la natura, sense malbaratar recursos naturals, amb un respecte escrupulós pel medi ambient. Per a nosaltres, homes i dones del tercer mil.lenni, seria imperdonable continuar carregant-nos l’equilibri natural. Per això, cal un esforç per part de tots, però sobretot dels habitants dels països desenvolupats. Cal una presa de consciència col.lectiva que impedeixi qualsevol tipus d’agressió del medi ambient i de malbaratament de la riquesa natural.
Si posem l’atenció en el segon eix del Fòrum, la diversitat cultural, ens adonarem que tracta un dels temes que més ens afecta en els darrers temps, que és la prova de convivència entre diferents cultures. El fet que puguem conèixer en temps real qualsevol esdeveniment que passa a l’altre costat del món, ha propiciat que éssers humans de països subdesenvolupats s’aventurin a posar la seva vida en perill per poder accedir a les condicions de vida dels països rics. Les persones que vivim en països d’acollida, hem de saber obrir la nostra ment a aquesta nova realitat i acceptar que la nostra societat ha canviat, que tothom té dret a viure i, també, que la diversitat cultural no és una amenaça, sinó una font d’enriquiment mutu.
Finalment, el tercer eix del Fòrum, ens parla de les condicions de la pau. Es tracta de cercar entre tots l’aportació personal i necessària, perquè la pau s’esdevingui, tenint en compte que és una tasca que cal fer de forma col.lectiva.
És la primera vegada, en la història de la humanitat, que s’esdevé un acte d’aquestes característiques. Un acte que combina una immensa oferta cultural, amb una reflexió pacífica i serena d’éssers humans arribats de tot el món que comparteixen la mateixa sensibilitat de respecte, expressada en un immens ventall de formes culturals i religioses. Un acte que ens farà més dignes. Aprofitem-lo!

Regina Ferrando
Homeòpata, Psicoterapeuta i Professora de Creixement Personal, especialitzada en Tècniques de Respiració
www.reginaferrando.com

Deixa un comentari