Publicat el 22/09/2022

Anèmia en adolescents: què la provoca?

 

L’anèmia es defineix com una disminució de glòbuls vermells en el cos i, encara que n’hi ha de diversos tipus, la causada per una deficiència de ferro és una de les més comunes. Els metges alerten que els adolescents són un grup de població en risc de patir aquesta classe d’anèmia degut a una necessitat més gran de nutrients, especialment de ferro, relacionats amb l’acceleració del creixement, els canvis en la composició corporal i, en el cas de les noies, les pèrdues menstruals.

El ferro entra al nostre organisme a partir de la dieta, i es perd principalment quan se sagna. Per aquest motiu, l’arribada de la menstruació durant la pubertat femenina pot ocasionar que el cos de l’adolescent no en tingui prou per a la producció de glòbuls vermells. En el cas dels nois, tot i que és menys comú, el creixement ràpid associat amb la pubertat també pot conduir-los a una deficiència d’aquest mineral.

Llevat que el problema sigui greu o es perllongui en el temps, el més habitual és que els símptomes de l’anèmia per deficiència de ferro no siguin gaire evidents. Si n’apareixen, els més comuns són:

  • Fatiga i cansament.
  • Pell pàl·lida.
  • Dolor toràcic o batecs cardíacs ràpids.
  • Pèrdua de la gana.
  • Mal de cap, marejos o atordiment.

A través d’una anàlisi de sang es pot saber si una persona té anèmia per deficiència de ferro, i amb el tractament apropiat es millora amb rapidesa; el més habitual és que consisteixi en un suplement de ferro. En general, es comença subministrant en forma de comprimits via oral, fins que els nivells de ferro es restableixen.
Per assegurar-nos que els adolescents ingereixen prou ferro han de seguir una dieta equilibrada, i davant qualsevol sospita cal anar al metge.

Deixa un comentari