Amor sin control | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 04/06/2014

INTERPRETACIÓ
Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow, Tim Robbins, Pink, Josh Gad, Joely Richardson,Patrick Fugit
DIRECCIÓ Stuard Bumberg
DURADA 112 min
GÈNERE Comèdia / Drama / Cinema independent

L’aparició a la cartellera comercial d’un tipus de pel·lícula que era pròpia de l’apartat independent va ser un dels corrents efímers que el cinema va experimentar en la segona meitat de la dècada del 2000. Els exemples més comentats van ser Juno i Pequeña Miss Sunshine, i en un segon pla, les més tardanes Up in the air, (500) días juntos i Los chicos están bien. Podríem citar múltiples característiques que conformen l’estil d’aquestes cintes, però prefereixo pensar-hi com a pel·lícules desenfadades sobre personatges interessants, capaces de tractar amb serenitat aspectes de la vida que habitualment són considerats tabú.

Amor sin control és un film reflexiu que s’atreveix a plantejar el concepte de la rehabilitació com un procés sense fórmules perfectes, que ha d’emmotllar-se al cas concret de qui l’experimenti. En aquest cas, l’exemple és Mike, coneixedor de les claus principals del camí convencional cap a la desintoxicació però incapaç d’aplicar la racionalitat a les desavinences que té amb el seu fill. Stuard Blumberg parla de la gent que converteix el cas particular en una religió, temorosa que el fet d’acceptar l’existència de camins alternatius deslegitimi el seu plantejament. Però el director sap que, al final, l’única mostra de validesa és l’eficàcia. I el cas és que hi ha molts processos eficaços.

Donar nom a un corrent proporciona determinats avantatges a l’hora de definir estils i concretar premisses, però també comporta una sèrie de danys col·laterals que perjudiquen les peces que comparteixen un cert parentiu amb el corrent. El fet que Stuard Blumberg figuri com a un dels practicants del «corrent independent» que s’acaba de citar ha condemnat Amor sin control a ser comparada amb les pel·lícules esmentades. Però, sigui com sigui, aquest és sens dubte un bon treball, ja que conté personatges ben definits, un desenvolupament dinàmic dels esdeveniments, l’exposició d’un tema interessant i una mirada honesta que pretén plantejar preguntes abans que pregonar respostes.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

 

On veure la pel·lícula

Deixa un comentari