Publicat el 25/02/2015

INTERPRETACIÓ 
Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann, Michiel Huisman, Thomas Sadoski
DIRECCIÓ Jean-Marc Vallée
DURADA 115 min
GÈNERE Drama / Aventures

Malgrat la seva modèstia, Alma salvaje no deixa de ser una filigrana. Una filigrana prou ben construïda perquè gairebé passi desapercebuda. Val a dir que la decisió d’alternar el viatge d’una persona amb petits fragments de la seva vida no és cap novetat. Però el virtuosisme amb què aquests fragments s’organitzen, anant endavant i enrere com si es tractés d’un trencaclosques, és tan efectiu (i tan subtil) que pràcticament sembla que visionem una història lineal. És a dir, malgrat els salts temporals, la pel·lícula aconsegueix la transparència necessària perquè l’espectador la gaudeixi sense qüestionar-se res.

Podríem dir que la nova pel·lícula de Jean-Marc Vallée pren com a referent aquella mena d’obres que entenen la naturalesa com un mirall de l’ànima, o potser, més aviat, com una eina terapèutica per a l’estat d’ànim. És a dir que, salvant les distàncies, estem parlant d’un estil que està en la línia de treballs com Una historia verdadera, Hacia rutas salvajes i, en certa manera també, Grizzly Man. Un tipus de pel·lícules que plantegen el viatge com una mena de sanejament emocional; una excursió on el físic pren el relleu a l’intel·lecte perquè els traumes i els mals records es materialitzin en la suor que el cos expulsa.

En fi, una pel·lícula agradable i senzilla, entranyable i modesta, que actua de guia en una excursió que ens farà passejar per múltiples camins, de vegades sense sabates i entremig d’esbarzers, de vegades per camps d’herba suau i acompanyats pel cant dels ocells. Un treball que prefereix anar per feina i deixar a mans del públic la reflexió que se’n pugui extreure, convençut que l’aventura que ens ofereix parlarà per ella mateixa. Perquè els espais pels que passa la protagonista del relat, tan geogràfics com emocionals, resulten prou atractius per fer-nos venir ganes de marxar d’excursió així que sortim de la sala de projecció.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari