Publicat el 26/03/2018

Les algues, com la majoria dels aliments, no són imprescindibles per viure, però són molt recomanables per les seves múltiples propietats; són literalment els vegetals més antics.

Es comercialitzen seques i cal hidratar-les i en alguns casos també cuinar-les. La recomanació és que a l’hora de consumir-les es vagin variant, tret que es tingui algun problema específic de salut; en aquest cas es pot fer més èmfasi en alguna que en d’altres. Per exemple, són font excel·lent de calci: hiziki, wakame i arame; de ferro: dulse, espagueti de mar i hiziki; de iode: kombu i arame; de potassi: hiziki i espagueti de mar.

Gràcies al seu alt contingut en minerals, produeixen en la sang un efecte alcalinitzant i poden depurar el nostre sistema dels efectes àcids de la dieta moderna. Les verdures del mar arriben a tenir un 25% més de minerals que la llet, tot i que virtualment no aporten calories. Són riques en vitamines A, B, C, D3, E, K i, en menys quantitat, B12 (que difícilment s’obté amb aliments d’origen vegetal).

Les varietats més conegudes

  • Agar agar: és un producte mucilaginós i soluble de gran poder gelificant. Es comercialitza en forma de tires, en pols o com a additiu (E-406). Es pot deixar en remull durant 10 minuts, però també es pot emprar sense remullar. S’utilitza en amanides i també en melmelades i postres. El seu sabor neutre permet elaborar gelatines dolces i salades.
  • Arame: s’ha de deixar en remull uns 10 minuts, després s’asseca i es talla. Es pot menjar crua, però el seu gust millora quan es fa servir cuita per preparar plats de pasta, verdures, cereals…
  • Dulse: de color roig porpra, té un sabor lleugerament picant i només li calen 2 minuts de remull. Crua és bona, però també dona molt bon gust a plats d’amanides, verdures, pasta, llegums, cereals…
  • Hiziki: necessita 30 minuts de remull i 30 de cocció. El seu gust i la seva aroma de mar combinen amb sabors dolços com el de les pastanagues. És molt bona en sopes, saltats de verdures, farcits per a canelons o creps…
  • Kombu: li calen 30 minuts de remull abans que es pugui tallar. És de cocció llarga i, en funció de la varietat, pot necessitar de 30 minuts a una hora de cocció. Dona consistència a plats com consomés, cereals, estofats…
  • Wakame: és reconeguda per la seva delicadesa d’aroma i sabor, i té la virtut d’estovar la fibra dels aliments, motiu pel qual ajuda a millorar la digestibilitat i el gust dels llegums. S’ha de deixar en remull durant uns 3 minuts, i després s’ha d’escórrer i tallar. Es pot menjar crua per preparar amanides, però també és molt bona en estofats i sopes de verdures.
  • Nori: és un tipus d’alga al qual no li cal remull, ja que es tracta d’una fulla que es pot torrar fàcilment a la flama del foc en molt pocs segons. Es fa servir molt en plats japonesos com el ‘sushi’, i també com a ingredient de sopes, purés i tota mena de plats. Es ven en làmines rectangulars que s’obtenen després de triturar-la i premsar-la.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari