Ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis. Una bona inversió en estalvi i confort
Tant si ja es té prevista una intervenció com si encara no s’ha plantejat, els Ajuts a la Rehabilitació Energètica d’Edificis Existents (PREE) són una bona oportunitat per posar fil a l’agulla.
La rehabilitació energètica d’un edifici consisteix en una intervenció centrada en actuacions per a la millora energètica i, de retruc, del confort. S’augmenta l’aïllament dels tancaments i l’eficiència de les instal·lacions tèrmiques i d’il·luminació i s’incorporen energies renovables.
En les darreres dècades, la preocupació per l’escalfament global ha passat a centrar l’agenda dels governs. És per això que la UE i els estats s’han marcat objectius de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). Per tal de complir-los, s’ha previst d’actuar en els sectors més emissors i prioritzar les actuacions més rendibles en termes de reduccions per euro invertit. Cal tenir en compte que en l’àmbit dels Països Catalans el parc edificat consumeix a l’entorn del 30 % de l’energia final.
En aquest sentit, els PREE són una potent línia d’ajuts que cobreixen des del 35 % fins al 85 % de tota la inversió i estan dirigits a tot tipus de propietaris i edificis. Per sol·licitar-los és necessari un tècnic expert que podrà dissenyar la intervenció i guiar-vos en tot el procés.
Des del punt de vista dels propietaris, la rehabilitació energètica es pot entendre com una inversió perquè, a diferència d’una rehabilitació estàndard, genera estalvis. Considerant únicament el sobrecost de les millores energètiques, i gràcies als ajuts PREE, es poden aconseguir amortitzacions de cinc anys i rendibilitats incomparables amb altres inversions de baix risc.
Latent, arquitectes consultors en edificació sostenible
www.latent.cat