Publicat el 24/12/2019

L’AMB presenta les claus per entendre com funcionaran a partir de l’1 de gener les restriccions de circulació per als vehicles més contaminants: quan seran, on, a qui afecten i quines alternatives hi haurà. Amb aquesta mesura la metròpolis de Barcelona se suma a les més de 250 ciutats d’Europa que ja disposen de zones de baixes emissions.

A partir de l’1 de gener entra en vigor de manera permanent la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 h. Amb aquesta mesura s’espera reduir un 15% les emissions de NO2 i millorar la qualitat de l’aire.
La posada en funcionament de la nova normativa suposa que l’àrea metropolitana de Barcelona disposarà d’una de les zones de baixes emissions més grans de tot Europa, amb una extensió total de 95 km2 i que afecta cinc municipis metropolitans (Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat).
L’AMB recorda que sí que es podrà circular per les rondes. Aquestes vies queden excloses de la restricció. Però cal tenir present que, des de les rondes, els vehicles sense etiqueta ambiental no podran accedir a l’interior de la ZBE Rondes de Barcelona.
A partir de l’1 de gener del 2020 la mesura s’aplicarà de manera permanent en turismes i ciclomotors, i de manera progressiva (a partir del 2021) també afectarà les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental.

«Els vehicles sense distintiu ambiental podran sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l’any»

Per saber si a un vehicle li correspon el distintiu ambiental de la DGT que li permeti circular per la ZBE Rondes BCN cal anar al web zbe.barcelona i introduir-hi la matrícula per saber si li pertoca distintiu i, per tant, si el vehicle està afectat per les restriccions.
Si el vehicle té distintiu ambiental de la DGT, no estarà afectat per les restriccions, però si no l’ha rebut o l’ha perdut, pot trucar al 060, on l’informaran sobre com obtenir el distintiu, que té un cost de 5 euros.
Els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l’any, a un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a rendes baixes. Hauran de registrar-se i demanar l’autorització pertinent a zbe.barcelona. També podran registrar-se i demanar autorització de llarg termini, sense cost, els vehicles PMR (vehicles per a persones amb mobilitat reduïda) i els vehicles de serveis (serveis mèdics, funeraris, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat). Encara que tots aquests vehicles estan exempts de pagar la taxa, sí que s’hauran d’inscriure, per evitar que els arribin sancions.

«Més informació i registre al web»

Deixa un comentari