Publicat el 27/04/2019

L’aikido és una art marcial japonesa, basada en l’autodefensa, que ensenya a transformar i neutralitzar una acció agressiva i permet defensar-se sense armes contra un o diversos adversaris. Per a un observador ocasional podria semblar una bellíssima dansa, a causa dels seus moviments harmònics i circulars, però és una eficaç art marcial: és l’art de l’espasa.

L’aikido té els seus orígens en antigues tècniques de combat de caràcter secret i reservades a uns pocs deixebles d’origen noble; a més, és fruit de llargs anys d’estudi i pràctica del seu fundador, el grandíssim mestre Morihei Ueshiba.

La pràctica de l’aikido aporta benestar al cos i a la ment: l’aikido és meditació en moviment. Amb l’exercici de la respiració, amb les seves tècniques (subjeccions, caigudes, torsions, estiraments dels músculs…) estimula i fa massatge als canals d’energia vital que recorren el nostre cos: els anomenats meridians energètics. Per tant, un entrenament constant aporta beneficis cada vegada més evidents als aparells musculoesquelètic i cardiocirculatori, als sistemes metabòlic i immunitari i a la coordinació dels moviments.

L’aikido, segons el fundador, és una disciplina basada en les lleis de la naturalesa i en l’ordre de l’univers que, amb la voluntat i la correcta actitud, ajuda a enfortir el caràcter i a augmentar el respecte cap a un mateix i cap als altres, i ensenya a transformar la nostra agressivitat i les nostres dificultats diàries en alegria. L’aikido no té un caràcter competitiu, sinó que recorre a la pràctica de la col·laboració per enriquir l’esperit i, per tant, fa expressar la nostra veritable naturalesa com a éssers humans.

El nom de l’aikido està format per tres caràcters xinesos-japonesos, que en la transcripció més habitual s’escriuen així: Ai, Ki i Do. Sovint es tradueixen respectivament com a «harmonia, energia i camí». Per tant, «aikido» es pot traduir com «el camí de l’harmonia a través de l’energia». Una altra interpretació comuna dels ideogrames és: «harmonia, esperit i via»; per tant, «aikido» es converteix en: «la via de l’harmonia a través de l’esperit».

Amb aquestes interpretacions es posa de manifest que les tècniques de l’aikido es basen en el control de l’atacant, controlant i desviant la seva energia sense arribar a bloquejar-la. Pot ser practicat per tothom sense limitacions d’edat o sexe.

 

Redacció La Clau
font: http://www.aikidonapoli.it

Deixa un comentari