Adaptar-se a les necessitats del teletreball
La pandèmia està transformant les nostres vides de moltes maneres. Una és el teletreball. Canviar l’oficina de tota la vida pel lloc en el qual vivim demana un seguit d’adaptacions.
La situació obliga que moltes persones hagin de treballar des de casa, per evitar la propagació de la covid-19. El teletreball era un mite per a una gran majoria. Ara, la pandèmia l’ha posat al centre de l’actualitat.
El 2019, un 8,3 % de les persones ocupades teletreballava des de casa, encara que de manera ocasional. El canvi d’escenari ha fet que les empreses valorin aquesta forma de fer la feina. Segons destaquen els estudis, més del 30 % dels treballadors podria treballar a través de la xarxa.
Mentre la situació no s’acabi de resoldre, tot apunta que el teletreball tindrà un llarg recorregut. I el descobriment d’aquesta nova manera d’afrontar l’activitat laboral deixarà un nou escenari de defensors i detractors que encara està per veure.
Teletreballar demana un esforç suplementari i una planificació de l’espai en el qual caldrà realitzar l’activitat. S’han de preveure aspectes com la connexió amb les xarxes, la capacitat de concentrar-se i l’equilibri amb altres tasques familiars que ara estaran al costat nostre, a més de com afrontar-ho perquè no sigui nociu per a la nostra salut física i anímica.
L’oficina a casa
El primer que cal plantejar-se per teletreballar és crear un espai propi, dedicat a aquesta feina i diferenciat de la resta dels àmbits de la vida, en la mesura que sigui possible fer-ho.
Una bona connexió a Internet, una cadira ergonòmica, escriptori, arxiu… són alguns dels punts d’arrencada. És important que l’activitat laboral a casa no acabi esdevenint un caos entrellaçat amb les altres activitats de la vida diària i familiar.
Cal preveure també els riscos laborals d’aquesta nova manera de treballar i no minimitzar-los. És recomanable buscar informació o fer alguns dels cursos virtuals existents que alerten de tot el que ens podrem trobar.
L’espai del teletreball ha de ser funcional i còmode, fonamentat en l’eficiència, un aliat de les nostres activitats. El mobiliari influeix en la nostra feina, però també en la salut. Hem de dedicar temps a construir aquest espai perquè faciliti i complementi la nostra activitat laboral.
L’oficina a casa (Home Office) que proposen els experts consta preferiblement de materials naturals, colors neutres o de terra i d’elements que tinguin un propòsit pràctic. Un cop aconseguida aquesta operativitat, hi haurà més temps per millorar l’estètica.
El teletreball ve per quedar-se
El teletreball no és, però, una invenció recent. I al marge de la situació canviant que crea la pandèmia, altres factors han fet que en els darrers anys es pugui accedir al coworking, que permet compartir un mateix espai laboral i de cooperació.
Les noves tecnologies estan modificant els hàbits tradicionals laborals. La pandèmia ha accelerat una evolució que ja estava en marxa.
Redacció La Clau