Publicat el 05/10/2018

Un esternut és una expulsió brusca, involuntària i irrefrenable d’aire, a través del nas i de la boca. La causa és la irritació de la mucosa nasal, que provoca una forta inspiració d’aire que passarà als pulmons i des dels quals s’excretarà a l’exterior. Quan l’aire és llançat a través de la boca, ho fa d’una forma violenta i sorollosa a una velocitat de fins a 160 km/h.

Si acabes d’esternudar, probablement tenies alguna cosa que t’irritava o et feia pessigolles a l’interior del nas. L’esternut és la forma que té el teu cos d’eliminar la irritació del nas.

En realitat l’esternut és un mecanisme de defensa de l’aparell respiratori per poder eliminar qualsevol substància irritant com la pols, pol·len, etcètera.

En l’acte de l’esternut estan involucrats una gran varietat de músculs que treballen junts i en l’ordre adequat:

  • Músculs abdominals
  • Músculs del pit (el diafragma)
  • Músculs que controlen les cordes vocals
  • Músculs de la part posterior de la gola
  • Músculs de les parpelles (és molt difícil esternudar amb els ulls oberts).

Hi ha persones que per pudor es tapen el nas i la boca al moment d’esternudar, i d’altres que sense cap vergonya llancen uns esternuts tan estrepitosos que hom diria que els dona plaer. Hi ha els al·lèrgics, que odien quan els dona ‘l’atac’, i aquells que fins al desè no paren d’esternudar.

Un error que solen cometre la majoria de les persones és tapar-se la boca i el nas amb les mans; en fer això, els gèrmens s’hi allotgen i posteriorment es desplacen a telèfons, manetes de porta, passamans i moltes altres superfícies que acaben per contagiar la següent persona que les toca.

Si no es té un mocador a mà i arriba l’impuls d’esternudar, què convé fer? Cobriu-vos amb la part interna del braç a l’altura del colze per tapar el nas i la boca i així tallar d’arrel la forma de transmissió.

’Aaaatxiiim!’ s’entén esternut en tots els idiomes, i en pràcticament qualsevol lloc del món s’interpreta com una crida a socórrer qui emet aquest so amb un desig solidari de ‘Salut!’ o ‘Jesús!’, que vingui de qui vingui és sempre ben rebut.

 

Font: www.webconsultas.com
Redacció La Clau

Deixa un comentari