Publicat el 03/02/2018

Els problemes en la boca, la mandíbula, els digestius o posturals poden prevenir-se, des dels primers mesos de vida, establint uns hàbits correctes per respirar, mastegar i empassar.

Amb la boca riem, mengem, bevem, respirem, plorem… Totes aquestes experiències són tan quotidianes que sovint no parem atenció als detalls. Com respirem? Com col·loquem la llengua en ingerir el menjar? Masteguem prou el menjar? Són aspectes crucials per evitar un seguit de trastorns al llarg de la vida.

Respirar pel nas des del principi és primordial perquè el maxil·lar superior es desenvolupi correctament. Al seu interior existeixen unes cavitats minúscules en el moment del naixement, i amb cada respiració nasal s’estimulen i desenvolupen amb la constant entrada d’aire. D’aquesta manera, el creixement de la cara és l’adequat i es genera l’espai perquè hi càpiguen totes les dents, ja que s’estan formant a l’interior de l’ós. A més, després de passar pel nas, l’aire es depura i entra als pulmons a una temperatura correcta.

En canvi, quan es respira per la boca no s’estimulen els sinus, no es dilaten els conductes nasals i cada vegada resulta més difícil respirar pel nas. Es produeix més mucositat, existeix més tendència a patir malalties de coll i orella i els sinus maxil·lars s’omplen de moc en lloc d’aire, generant un cercle viciós, ja que la mucositat comporta respirar per la boca.

Sempre s’hauria de respirar pel nas. Si es fa per la boca es produeixen desequilibris en el desenvolupament de les dents, ossos i teixits, i efectes negatius en els àmbits immunitari i metabòlic.

Mastegar. Igual que per caminar es fa servir primer una cama i després l’altra, sempre s’ha de procurar mastegar els aliments alternativament per un costat i per l’altre de la boca. Per regla general és convenient mastegar un mínim de vint vegades cada mos perquè el triturat sigui el correcte i actuïn els enzims salivals que faciliten la digestió. Aquest és un dels secrets per tenir una boca equilibrada. A tots els àpats hi hauria d’haver aliments sòlids per tal d’exercitar la mandíbula.

La masticació és la primera etapa de la digestió; a la boca es on comencem a digerir els hidrats de carboni i on prenem consciència de l’aliment en percebre els sabors, les textures i temperatures. Una vegada l’aliment s’ha empassat, la resta de la digestió es torna inconscient.

La llengua. La nostra llengua també forma part de la boca, per la qual cosa la seva neteja i salut també ajuden a aconseguir una correcta salut bucodental. Per aquest motiu, netejar la llengua és tan important com raspallar-nos les dents. Gràcies als raspadors, s’elimina la placa de la llengua i es refresca l’alè.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari