Publicat el 01/02/2018

Amb el pas dels anys, el col·lagen es degrada i apareixen els dolors articulars, la pèrdua de densitat òssia i les arrugues de la pell. Més endavant, comencen les malalties reumàtiques relacionades: l’artrosi i l’osteoporosi i arrugues dèrmiques.

L’artrosi
Consisteix en una degradació del cartílag, que protegeix els ossos de l’articulació per evitar-ne la fricció. Aquesta degradació va avançant fins a la completa destrucció del cartílag i, finalment, fins a desgastar els ossos. Aquest procés va acompanyat d’un intens dolor. L’artrosi és una malaltia associada al procés d’envelliment (la seva incidència augmenta amb l’edat, de tal manera que a partir dels 70 anys una de cada tres persones presenten una artrosi més o menys avançada). Però l’artrosi pot originar-se també per haver sotmès l’articulació a un intens desgast, bé sigui pel sobreesforç ocasionat per la pràctica intensa d’un esport o la musculació (els esportistes acostumen a presentar els primers símptomes d’artrosi des de molt joves), per algun traumatisme, en l’exercici d’algunes professions que comporten carregar pesos o mantenir una postura forçada (taxistes, camioners, xofers, persones que treballen moltes hores davant d’un ordinador o dempeus…) o també degut al sobrepès.

L’osteoporosi
És una altra malaltia reumàtica associada a l’envelliment, que consisteix en la pèrdua de la densitat dels ossos, de tal manera que aquests es tornen fràgils i es trenquen amb gran facilitat. Encara que aquesta malaltia afecta els dos sexes, la seva incidència és força més alta en la dona, degut a la disminució dels nivells hormonals que té lloc durant la menopausa. Aquesta malaltia està tan relacionada amb la degradació del col·lagen ossi com, encara més, amb un dèficit de sals càlciques en la dieta.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari