Publicat el 13/03/2019

Gran part dels problemes de comportament que podem trobar en un conill domesticat estan motivats per la por. Per entendre’ls millor cal considerar els seu patrons de conducta naturals, ja que la cria selectiva de conill domèstic és recent i moltes de les seves reaccions reflecteixen les respostes dels seus parents silvestres. És per això que aquests animals tenen una resposta de fugida molt forta, atès que en un estat natural són caçats per àguiles, falcons, guineus i humans i han d’estar molt alerta per sobreviure a la natura.

Tenint en compte, doncs, que els conills són animals silvestres, la socialització des de petits és fonamental. Si pretenem que nosaltres, possibles depredadors, siguem considerats com a amics per ells, és bàsic que els acostumem des de molt joves al nostre contacte.

Si tens un conill a casa i el vols ajudar a superar les seves fòbies, el primer que has de fer és analitzar el seu comportament. Si s’espanta quan hi ha una altra mascota a prop, fuig de tu, s’amaga, rossega la seva gàbia o crida quan t’hi acostes és evident que està mort de por i necessita la teva ajuda, així que pren nota dels següents consells:

  • El canvi ha de ser progressiu. Si ell no vol que t’hi acostis o que el toquis no ho facis, ja que això li generarà més estrès. Prova de donar-li el seu aliment favorit, acostant-te lentament i de forma gradual. Perquè s’acostumi a tu, parla-li amb veu calmada.
  • Tracta de mantenir la seva zona en pau. Els conills agraeixen estar en un espai tranquil.
  • Assegura’t de donar-li llibertat de tant en tant. Un conill pot arribar a embogir si se’l manté tancat massa temps.
  • Dona-li alguna cosa per rosegar. Als conills els encanta rosegar, així que procura que tingui objectes per satisfer aquesta necessitat.
  • Neteja la seva gàbia. Atès que no els agrada tenir el seu entorn brut, assegura’t de netejar el seu espai amb regularitat perquè es trobi a gust.
  • Evita el contacte amb altres animals. Si tens gats o gossos a casa el conill podria identificar-los com a possibles depredadors. Si no està acostumat a la presència de mascotes, evita-li el contacte amb elles.
  • Però també la solitud. Els conills silvestres viuen en grup, és per això que en estar sol podria sentir-se indefens. Si passes molt temps fora, hauries de portar a casa un altre company.
  • Tingues cura en agafar-lo. Si has de manipular-lo i està espantat, prova d’embolicar-lo amb una tovallola.
  • Dona-li entreteniments. Una bona manera de distreure’l perquè deixi de sentir por és col·locar joguines dins de la gàbia. Si treus el teu conill fora, col·loca túnels perquè s’hi pugui refugiar si ho necessita.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari