7 Motius pels quals convé combinar educació i esport | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 13/01/2019

Més enllà de la salut, l’esport és també una eina efectiva en l’educació dels nens, ja que fent exercici es fomenten valors i habilitats de manera sana i divertida, i això té un fort impacte en l’aprenentatge i la socialització.
Practicar alguna disciplina física o fer exercici des de ben joves pot, segons els psicòlegs, millorar el comportament dels nens, i és beneficiós també per a l’autocontrol i la disciplina, a més d’ajudar a canalitzar emocions negatives com l’agressivitat. Això sí, mai no han de practicar-lo de manera obligada o sota pressió, sinó que han de fer esport com un joc, com un espai d’esbarjo i socialització en el qual puguin divertir-se i adquireixin valors.
1. Estimula la integració social.
L’esport és, per la seva naturalesa, un joc, i el joc és una part bàsica del desenvolupament i l’aprenentatge, així com un mitjà ideal per a la interacció social.
2. Millora la convivència.
Gairebé tots els esports necessiten algun tipus de treball en equip. Això fa que els alumnes que el practiquen s’adonin que per avançar i superar-se és necessària la col·laboració entre tots.
3. Forma en valors i virtuts.
Mitjançant les diferents disciplines esportives es transmeten virtuts com la lleialtat, la superació personal, la convivència, la camaraderia, la tolerància i la responsabilitat, entre d’altres.
4. Disminueix l’estrès.
Fer exercici físic actua com una teràpia efectiva per reduir l’estrès, la depressió, l’ansietat, els trastorns del son i altres malalties d’àmbit mental i físic. A banda d’això, l’esport té un efecte ansiolític que millora els estats d’irritabilitat i agressivitat, millorant l’estat d’ànim.
5. Estimula el cervell.
Quan es practica qualsevol esport, el cervell segrega dopamina, serotonina i norepinefrina, uns neurotransmissors associats a la bona salut mental i a les sensacions de felicitat i benestar. Fer exercici estimula la memòria i les funcions executives del lòbul frontal, de manera que els nens que en fan amb regularitat identifiquen més ràpid els estímuls visuals i es concentren més que els nens passius. El cervell dels nens necessita el moviment per aprendre i recordar millor.
6. Eleva l’autoestima.
Els nens que obtenen èxits esportius o fan exercici solen tenir l’autoestima més elevada i pateixen menys ansietat i depressió. A més troben una forma saludable i constructiva d’alliberar les seves frustracions.
7. Incrementa la disciplina.
L’esport pot ser un important factor de creixement i desenvolupament personal. Els joves esportistes solen ser més organitzats, disciplinats i propensos a cuidar el seu cos i no caure en mals hàbits.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari