Publicat el 07/09/2023

150 anys del naixement de Rosa Sensat

 

Enguany es commemora el 150è aniversari del naixement de Rosa Sensat i Vilà. L’inici de l’Any Rosa Sensat es va celebrar el divendres 16 de juny. Però, qui va ser aquesta important pedagoga nascuda al Maresme?

Rosa Sensat va néixer al Masnou el 1873 i va morir a Barcelona el 1961, després d’una vida plena i intensa dedicada a l’educació, marcada pels embats dels temps que li van tocar de viure, ben diferents dels actuals. Amb la seva feina, va ser una mestra que va contribuir al desenvolupament de l’escola pública catalana durant el primer terç del segle xx. Avui en dia, és un nom propi que cal recordar i reivindicar.

Mestra, pionera de la renovació pedagògica i promotora de la formació de les dones, va estudiar Magisteri a Barcelona i, als setze anys, ja va començar a fer de mestra a l’escola municipal del seu poble. També va estudiar a l’Escuela Central de Magisterio de Madrid, on va entrar en contacte amb la Institución Libre de Enseñanza, que li va deixar una forta empremta. Interessant-se, alhora, pels nous corrents pedagògics d’Europa, va viatjar per diversos països, visitant les escoles més innovadores.

En tornar a Catalunya va treballar en diversos centres, pràcticament sempre en escoles públiques, de Barcelona. Tanmateix, el 1938, per problemes familiars, entre altres causes, va demanar la jubilació voluntària. Amb l’arribada de la dictadura franquista, però, la seva ideologia progressista i el catalanisme van fer que fos depurada i sancionada, fet que li va dificultar la vida.

Pedagoga innovadora
En el marc d’un context educatiu molt endarrerit, Rosa Sensat va ser una de les pioneres de la renovació pedagògica que es va produir a Catalunya durant les primeres dècades del segle xx, al voltant del que es coneix com les idees del moviment de l’Escola Nova.

Sensat va defensar un ensenyament fonamentat en el respecte a la personalitat i la individualitat dels alumnes, partint de l’aprenentage actiu a través del joc, l’activitat física i les activitats a la natura. Altres aspectes que va impulsar van ser el treball en equip del professorat i la participació dels alumnes en el funcionament de l’escola. Alhora, creia en la formació permanent dels mestres i la reflexió crítica sobre la pròpia feina, i va promoure l’educació de les dones treballadores.

El 1965, com a reconeixement a la seva tasca pedagògica, l’Associació de Mestres, liderada per Marta Mata, va passar a anomenar-se Escola de Mestres Rosa Sensat i, a partir de 1980, Associació de Mestres Rosa Sensat.

 

Font: https://www.memoria.cat/edu
Redacció La Clau

Deixa un comentari