Publicat el 12/01/2022

Els felins són animals àgils i amb molt bons reflexos, cosa que pot fer pensar que no hi ha perill que caiguin per la finestra o des d’un balcó. Per desgràcia, això no és així i són molts els gats que cauen des d’algun edifici. Per aquest motiu, és imprescindible adaptar la llar a l’animal a fi de prevenir possibles caigudes o escapades.

«Síndrome del gat paracaigudista o volador» és com els experts en felins i els veterinaris anomenen la caiguda de gats domèstics des de més de 7 metres d’altura. Encara que tinguin un gran domini de l’equilibri i siguin àgils en extrem, poden precipitar-se al buit de forma accidental. Això passa sobretot amb els gats joves, que tenen menys sentit del perill, gats d’edat avançada, ja que han perdut facultats, i gats sense castrar, amb més tendència a escapar-se.

També sol passar que el gat no té una noció clara de l’altura, ja que no ha pujat per l’edifici on es troba. No és el mateix que quan s’enfila per un arbre i és perfectament conscient de la seva alçària. A més, les superfícies d’ampits de finestres o de terrasses i balcons no tenen les rugositats que són presents al món natural, són molt més lliscants i dificulten que el felí s’hi agafi amb les urpes.

Per sort, els experts tenen dos consells bàsics per evitar tots aquests accidents:
Protegir finestres, balcons i terrasses amb xarxes, reixetes o tancaments. Instal·lar un d’aquests dispositius és essencial per a la seguretat del gat. Al mercat hi ha un munt d’opcions, per tant cal assessorar-se i triar el sistema que millor s’adeqüi a la situació i a l’animal (pes, edat i comportament: si rossega, si escala, si és tafaner, etc.).

Tancar de manera correcta totes les finestres, balcons, accessos a terrasses i espais exteriors. Això és fonamental quan el felí està sol o sense supervisió.
El millor consell, però, és posar-se a les mans d’un professional que acrediti la seva especialització en aquest camp i consultar-lo sobre la nostra situació en concret.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari