11 Sopes i cremes fredes d’arreu del món | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 17/08/2020

Si hi ha un plat que mai no falta a les taules d’estiu són les sopes i les cremes fredes. Et presentem les més populars, tant dins com fora de les seves fronteres:

Espanya: gaspatxo andalús. Aquest clàssic de la gastronomia espanyola sempre és present a les cartes de menú, i és que a més de tenir bon gust és un plat d’allò més saludable. Porta oli d’oliva, vinagre i hortalisses crues com tomàquets, cogombres, pebrots, cebes i all. Cal tenir en compte que, segons sigui la qualitat dels tomàquets, variaran el color i el resultat final del plat.

França: vichyssoise. Tot un clàssic de les sopes fredes. S’elabora amb porro, patata, llet i nata i els seus trets més característics són el color blanc i una textura cremosa. Hi ha diferents variants de vichyssoise, algunes d’elles tenen com a ingredients principals la poma o el carbassó, però la versió clàssica porta porro.

Itàlia: minestrone freda. La popular sopa italiana minestrone, un brou de verdures que s’acompanya de pasta o d’arròs, té també una versió freda. Sol portar mongetes, cebes, api, pastanagues i tomàquets i se li afegeix formatge parmesà ratllat.

Bulgària i Albània: tarator. La base d’aquesta sopa és iogurt grec, cogombre i anet. Se serveix a baixa temperatura perquè sigui refrescant i se sol prendre com a refrigeri o aperitiu.

Rússia, Lituània i Polònia: borsx fred. El seu intens color vermellós el provoca la remolatxa que s’utilitza per preparar-lo. També du crema agra, quefir o iogurt, als quals s’afegeix patata cuita, anet i julivert. Sol coronar-se amb aliments com ou dur, pernil o carn a rodanxes. La recepta varia en funció del país on es cuini.

Rússia: okroshka. Es tracta d’una barreja de verdures crues (cogombre, ceba i rave) picades molt finament i acompanyades amb patates cuites, ou, pernil i una beguda anomenada kvass, que es pot substituir per quefir i suc de llimona. Se serveix acompanyada d’una cullerada de mostassa russa.

Mèxic: sopa freda d’alvocat. Aquest ingredient tan típic de Mèxic és la base d’una sopa freda de color verdós i amb un punt picant. S’elabora amb alvocat batut amb nata i sofregit de ceba, all i xilis de Jalapa (jalapeños).

Japó: hiyajiru. Es tracta d’una sopa suau i molt saborosa feta amb dashi (brou de peix), miso blanc i sèsam. Se serveix amb sorell a la planxa, tofu, cogombre i fulles de peril·la.

Corea del Sud: naengmyeon. Es compon bàsicament de fideus fins orientals que s’acompanyen d’una base de brou espès i vinagre d’arròs. Aquesta sopa freda se sol acompanyar d’ou dur, verdures crues o vedella.

Marroc: bissara freda. Aquest puré de faves o pèsols és molt emprat en la gastronomia marroquina. És típic del nord de país, sobretot de la zona del Rif. En la seva versió freda s’utilitzen pèsols secs i es prepara amb unes fulletes de menta.

Índia: sopa de meló cantalup. Es prepara amb aquesta varietat de meló, iogurt grec, llimona i menta. Es pot prendre com a primer plat o com a postres. Té una aroma molt agradable i una textura més semblant a la crema que a la sopa.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari