11 indicis que el teu gos no es troba bé | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 22/03/2019

L’estreta relació amb els nostres companys canins sovint no és suficient per saber que alguna cosa no funciona. Però hi ha senyals clars amb què podem reconèixer que alguna cosa passa i que cal visitar el veterinari:

1. Neteja constant. Quan els gossos es fan mal, un dels seus primers instints és netejar la ferida llepant-la. Però sovint, encara que el dolor sigui intern, els gossos es llepen l’àrea afectada en un intent de solucionar el problema. Si veus que comença a llepar-se de forma obsessiva en una àrea específica del seu cos, porta’l al veterinari per a una revisió.

2. Vocalitzacions excessives. Els gossos malalts acostumen a expressar-se fent tota mena de sorolls: gemegant, udolant, grunyint o bordant. Si la teva mascota està més sorollosa del que és habitual, és millor consultar el veterinari.

3. Inapetència. A la majoria de gossos els encanta menjar, per tant la pèrdua de gana pot ser un indici que es troba malament. Tingues en compte que pot tractar-se d’un símptoma d’una malaltia greu, com infeccions hepàtiques i renals, malalties dentals o càncer; així doncs, ves al veterinari el més ràpid possible.

4. Agressivitat. Molts animals que estan ferits o senten dolor es tornen agressius i tracten de mantenir-te allunyat perquè temen que puguis fer-los mal. Si un gos dòcil de cop i volta comença a grunyir amb les orelles cap enrere o, fins i tot, és capaç de mossegar si intentes tocar-lo, pot ser que estigui malalt o senti molèsties.

5. Panteix. Tot i ser un comportament caní normal que sovint és senyal d’esforç, si el teu gos esbufega amb intensitat encara que no hagi fet exercici, és molt probable estigui estressat, i la causa d’aquest estrès pot ser el dolor.

6. Dificultat per moure’s. La manca de fluïdesa en els moviments del gos és una mostra que sent dolor i podria ser senyal d’artritis, mal de maluc o una lesió. Has d’estar atent a senyals com que tingui dificultat per pujar escales, que no salti dins i fora del cotxe o que no corri quan surt de passeig.

7. Alteracions en el patró de son. Molts gossos dormen més quan tenen dolor perquè estan tractant de curar-se o perquè és massa difícil moure’s. Qualsevol canvi en la rutina de son pot ser un indici que el gos se sent malament. Els cans de vegades dormiran més amb la intenció de descansar i curar l’àrea amb molèsties. No obstant això, alguns podrien dormir menys a causa de la intensitat del dolor.

8. Letargia. Molts gossos experimenten letargia quan tenen dolor. Aquest senyal pot confondre’s amb falta de motivació o canvis ambientals, per tant has de saber determinar aquests canvis de comportament. Quan vegis que el teu gos mostra desinterès de manera sobtada per certes activitats, especialment les que mé0s interès desperten en ell, i veus que el problema persisteix, acut al teu veterinari per determinar les causes d’aquest comportament anòmal.

9. Problemes de descans. Si el gos té mal, és possible que tingui dificultats per seure o anar a dormir. A causa d’això, has d’observar si la teva mascota jeu o dorm en una posició inusual o si no aconsegueix estar en la mateixa posició durant més d’una estona.

10. Amagar-se o cercar afecte. Alguns gossos, quan no se senten bé, tracten de mantenir-se lluny de tu i fins i tot poden amagar-se. D’altres es queden al teu costat buscant afecte constantment.

11. Canvis en els ulls. Els gossos amb danys ocular clouen les parpelles amb freqüència. A més, pots notar que les seves pupil·les són més petites. Amb el dolor en altres parts del cos succeeix el contrari: les pupil·les es fan més grans.

Hem de ser sempre molt observadors amb els nostres gossos, i quan detectem canvis de comportament sobtats cal preguntar-se quin és el motiu, especialment quan es perllonguen en el temps. Sigues conscient que no sempre es tractarà de dolor físic, atès que en ocasions els gossos poden experimentar ansietat, depressió o por. No obstant això, els senyals de dolor poden ser els mateixos o molt similars als que mostraria si patís un dolor en el seu cos.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari