Temps de calçotades a Londres | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 09/02/2019

Menjar calçots fora de Catalunya era impensable uns anys enrere; si més no, ho era fer-ho com mana la tradició, ja que no són només un producte típic, sinó els protagonistes d’una festa que es remunta al segle XIX i amb una durada molt curta.

Ara, en canvi, cada vegada resulta més fàcil trobar arreu del món restaurants que s’esforcen a ser fidels a aquest ritual de la gastronomia catalana. Restauradors, botiguers i particulars demanen aquest producte i busquen les arrels d’una tradició que s’ha donat a conèixer gràcies al boca-orella, especialment per part dels catalans expatriats que, nostàlgics del seu producte, el busquen allà on siguin.

És gràcies a tot això i a l’auge del comerç electrònic, amb pàgines d’empreses que els distribueixen cada temporada arreu del món, que trobar calçots fora de Catalunya és cada cop més fàcil. Així, avui dia podem gaudir d’una calçotada tradicional i de qualitat en ple centre urbà de Madrid o, fins i tot, a la vora del Tàmesi. I és que ja fa uns quants anys que nombrosos restaurants londinencs ofereixen menús de calçotada que compten amb tots els ingredients que fan d’aquest àpat tota una festivitat: carn a la brasa, crema catalana i cava.

Tot va començar quan alguns directius de l’empresa britànica Natoora van visitar Barcelona i els van dur de calçotada. Els va agradar tant, que van importar i distribuir els calçots al seu país, en restaurants, hotels i botigues físiques i en línia.

A principis de 2017 el diari The Guardian es va fer ressò de la calçotada en un article publicat en què parlava de les últimes tendències gastronòmiques entre els més moderns de Londres.

Brindisa, una de les cadenes més grans de restaurants i botigues especialitzades en productes espanyols, porta temps organitzant calçotades a la capital anglesa. Tots els caps de setmana dels mesos de febrer i març organitzen calçotades a diversos restaurants de la cadena, on ofereixen dues varietats de menú, un de tradicional i un altre de vegetarià, per 35 i 27 euros respectivament. A banda dels calçots, tots dos inclouen crema catalana com a postres.

Un altre restaurant que ofereix calçotades als seus establiments dels barris londinencs de Brixton i Battersea és el Boqueria Tapas. La proposta també inclou crema catalana de postres, i l’acompanya de cava. Els calçots són importats directament de Valls i, segons asseguren, ells mateixos fan la salsa. Com a segon plat serveixen pollastre i botifarra a la brasa i allioli. Durant els mesos de febrer i març, els clients dels restaurant Boqueria poden gaudir de les seves calçotades, que ja s’han convertit en unes de les més famoses de Londres.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari