Publicat el 08/02/2019

La Denominació d’Origen Montsant s’estén per 16 municipis, la majoria a la comarca del Priorat, excepte alguns de la Ribera d’Ebre. D’ençà de la seva creació, la DO Montsant ha viscut un creixement espectacular. Si en el moment del seu naixement, el 2001, la DO tenia 28 cellers, la xifra supera ara els cinquanta.

Anualment es produeixen uns 5 milions d’ampolles. D’aquestes, la meitat es destina a l’exportació (principalment a Alemanya i els Estats Units).

L’orografia de la DO Montsant és variada, accidentada i abrupta en general, tot i que es torna suau en algunes zones, especialment cap al sud. Les vinyes es troben entre els 50 metres sobre el nivell del mar en les zones més baixes, i els 700 metres en les zones més elevades.

Varietats de raïm històriques i predominants negres:

Garnatxa negra. Varietat ben adaptada a la calor i la sequera. De perfil aromàtic molt sensual, produeix vins de gran complexitat i ben estructurats. Les notes de fruits negres madurs, prunes, confitura, balsàmics i especiats són propis de la garnatxa negra. D’altra banda, degut a les altes concentracions de sucres en sobremaduracions i a la seva capacitat oxidativa, la garnatxa negra s’empra en l’elaboració de vins generosos.

Carinyena. També coneguda a la zona com a samsó, és una varietat relativament productiva que necessita d’insolació per madurar adequadament. Els vins de carinyena presenten una pigmentació accentuada i són aromàticament molt intensos i de grau moderat, alhora que gaudeixen d’una excel·lent acidesa. En boca, es mostren lleugerament astringents i molt elegants.

Blanques:

Garnatxa blanca. Varietat ben adaptada a climatologies càlides, de fruit molt sucós i aromàtic, de la qual s’elaboren vins blancs amb personalitat i gran capacitat gustativa. Els vins de garnatxa blanca gaudeixen de bona acidesa i equilibri, ja siguin joves o envellits en barrica. Les aromes de mel i sotabosc i la qualitat sedosa en boca són pròpies de la garnatxa blanca.

Macabeu. Varietat de raïms grans, de pell fina i de color groc daurat. De bona maduració i concentració de sucres. Produeix vins secs, frescos i equilibrats. Són pròpies del macabeu les aromes afruitades de poma i fruites blanques. Es consumeixen joves i, en molts casos, s’utilitzen per fer cupatges amb garnatxa blanca.

 

Redacció La Cau

Deixa un comentari