Publicat el 30/05/2018

Tot i la gran informació de què es disposa avui dia en qüestió de gossos, encara circulen teories errònies sobre la seva anatomia i comportament. Aquests són alguns dels falsos mites més popularitzats:

Un any caní equival a set anys humans. Els gossos es fan adults i envelleixen més ràpid que els humans, però l’equivalència no és tan senzilla de calcular, ja que no tots els gossos es desenvolupen igual ni viuen la mateixa quantitat d’anys.

Els gossos mengen herbes només per purgar-se. Tot i que de vegades pot ser aquest el motiu que un gos mengi herba o gespa, això no vol dir que sempre que ho faci sigui perquè es trobi malament.

La visió dels gossos és en blanc i negre. Els gossos poden veure els colors, encara que no com ho fem nosaltres. Perceben el blau, el groc i tots els matisos de gris. El verd, el vermell i el rosa, en canvi, no els distingeixen.

Les gosses han de tenir una cadellada abans de ser esterilitzades. La maternitat no fa que les gosses estiguin més sanes, però l’esterilització disminueix el risc de patir determinades malalties

Els gossos de pura raça sempre estan malalts. Qualsevol gos pot emmalaltir. Que certes races siguin més vulnerables a algunes malalties genètiques no vol dir que un gos barrejat no hagi de patir cap malaltia.

Llepar-se les ferides és bo per curar-les. La saliva dels mamífers té enzims per equilibrar la població de bacteris, per la qual cosa dues o tres llepades poden netejar l’excés de brutícia d’una ferida. Tot i així, la saliva no és una substància curativa, i llepar-se una ferida pot causar problemes per aconseguir la cicatrització i, fins i tot, provocar una infecció.

Sempre que un gos mou la cua vol dir que està content. El moviment de cua no sempre es sinònim d’alegria, també pot ser un avís. Si la mou de forma una mica rígida i la postura corporal és fixa, significa que el gos se sent amenaçat i és millor que t’allunyis

Si té el nas o trufa sec vol dir que està malalt. Fals. La humitat del nas no és un bon indicador de malaltia o febre. De fet, el gos pot tenir el nas sec i estar saludable, o bé tenir-lo humit i estar malalt.

A certes races se’ls bloqueja la mandíbula quan mosseguen. Tots els gossos obren i tanquen la boca a voluntat. Algunes races, a causa de la musculatura poderosa que tenen, quan mosseguen pot semblar que tenen la mandíbula bloquejada, però poden tornar a obrir la boca com qualsevol altre gos; si no ho fan és perquè no volen.

El gossos s’han de banyar molt poques vegades perquè perden la protecció de la pell. Sempre que fem servir un xampú adequat a la pell del gos podrem banyar-lo tant com sigui necessari.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari