Publicat el 15/02/2016

L’Ajuntament d’Argentona inicia aquest any un projecte innovador i ambiciós en l’àmbit de la participació ciutadana: un pressupost participatiu amb el qual els ciutadans i ciutadanes podran debatre i decidir el destí de 500 mil euros de la partida d´inversions del pressupost municipal per a l’any 2017.
El pressupost municipal és l’eina més important que tenen els governs per donar resposta a les necessitats del municipi i la seva ciutadania. Gran part del pressupost municipal es destina a cobrir les despeses corrents de l’Ajuntament per al funcionament del dia a dia. La partida d’inversions permet a l’Ajuntament realitzar actuacions de ciutat i projectes que s’associen generalment a l’espai públic, l’urbanisme, equipaments o la mobilitat.

Qui pot participar-hi?

El procés ofereix diversos mecanismes per participar-hi. Qualsevol entitat, ciutadà o ciutadana pot prendre part a la fase inicial d’aquest procés de pressupost participatiu, presentant les seves propostes i iniciatives.
Posteriorment hi haurà diverses sessions de treball per avaluar, debatre i seleccionar aquells projectes més interessants entre totes les propostes rebudes. Aquestes sessions estaran adreçades a tots els veïns i veïnes d’Argentona majors de 16 anys. També aquelles persones que no estiguin empadronadres però que acreditin un vincle o interès en el municipi, sigui per tenir una segona residència, per motius de feina o perquè participen en alguna entitat del municipi.

Com si pot participar participar?

Fins a finals de març, qualsevol ciutadà o ciutadana podrà presentar la seva proposta o propostes
d´inversions, millores o projectes que li agradaria per a Argentona i els seus veïns i veïnes.

S´ha habilitat un formulari en línia per tal que podeu fer arribar les propostes via online.

Formulari online:
També es podran presentar amb la butlleta que es trobarà a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament d’Argentona (c/ Gran 59) o a l’Oficina municipal del Cros i que s´adjuntarà amb el díptic informatiu que es distribuirà properament a tots els domicilis.
Qui estigui interessat en formar part de les sessions de debat del pressupost participatiu o vulgui fer arribar la proposta per e-mail, envieu un correu electrònic a participacio@argentona.cat posant a l’assumpte del missatge “pressupost participatiu”.
El procés finalitzarà amb una votació popular entre les propostes finalistes. Podran participar-hi les persones majors de 16 anys empadronades a Argentona, a més d’aquelles persones de fora del municipi que hagin participat a les sessions de debat. Més informació: http://argentona.cat/pressupostparticipatiu

Quins projectes o iniciatives es poden proposar?
Les propostes poden ser de qualsevol àmbit de competència municipal, des de la construcció d’un equipament, la millora d’un espai públic, la posada en marxa d’un nou servei municipal, un programa d’activitats per a col·lectius o serveis específics, campanyes promocionals o de sensibilització, entre d’altres exemples. Han de ser iniciatives concretes i que tinguin també en compte també les despeses associades que puguin derivar-se, com despeses de manteniment en el futur, necessitats de personal o de recursos materials. Han de ser viables econòmicament i que s’ajustin a la legalitat.

Alguns exemples de com es podrien destinar els diners en actuacions a la via pública i quin cost aproximat tenen:
– Un joc infantil per a una plaça pública: 8.000€
– Una font: 2.000€
– Arranjament d’una plaça (tancament, paviment, jocs, font, papereres, jardineria…): 30.000-50.000€
– Lavabos públics: 5.000€
– Línia de bus urbà: 180.000€

Deixa un comentari