Publicat el 17/02/2018

Es farà un acte d’homenatge, amb motiu dels 100 anys de Lina Casanovas, poeta de referència de la localitat. Se celebrarà dimarts 27 de febrer, a les 11 h, al Saló de Pedra de la vila.

Lina Casanovas ha publicat quatres poemaris: A cavall d’un estel, Mel i fel, Retorn i Un punt de mel: poesies i pensaments (antologia poètica). Va col·laborar amb els seus poemes a les diverses publicacions argentonines aparegudes a la segona meitat del segle passat (Crit, Llaç, Cap de Creus…) i en altres d’arreu de Catalunya i Espanya. Va ser membre de l’Esbart femení de poesia de Mataró i ha obtingut guardons literaris com ara els tres premis ordinaris dels Jocs Florals de la Tardor (entre els anys 1982 i 1987) que li valgueren el títol de Mestre en Gai Saber i l’accèssit a la Viola en els Jocs celebrats a Caracas l’any 1996.

Caterina Casanovas i Berenguer, coneguda per tothom com la Lina Casanovas, neix l’any 1918 a Fajardo, Puerto Rico. Als 4 anys es mor la seva mare en el part del que haurien estat els seus germans bessons. Aleshores es trasllada a Cuba, on viu fins a l’any 1928, quan es dirigeix a Nova York per ampliar els seus estudis. Poc abans d’esclatar la Guerra Civil Espanyola, arriba a Badalona on viu amb el seu tutor, l’escultor Marcos Coll. L’any 1948 es casa amb Joan Bals, amb qui viu a Barcelona fins que l’any 1953 es traslladen a Argentona buscant la pau de la vida al camp. És una decisió que respon a una forma de viure: “Vam deixar la possibilitat de fer diners per viure la vida amb plenitud, rodejats de natura i amb temps”, explica Lina Casanovas, que havia deixat la seva feina de traductora per a la sucursal de la Warner Bros, a Barcelona.

En la seva obra literària es descobreix un gran domini de la mètrica, plena alhora de profunditat i de senzillesa, tot un cant a la vida i a l’espiritualitat. En paraules del poeta argentoní Josep Lladó, “els poemes de la Lina tenen el domini total del ritme i la rima. Pot cantar-nos amb veu clara, amb veu que tothom entén, les mil gràcies de la Natura que ens envolta i que sovint només ella amb la seva sensibilitat sap descobrir. O posa el dit sobre les nafres d’aquesta societat sense contemplacions”.

El programa d’actes del Centenari poètic comptarà amb les següents intervencions:

  • Enric Larreula. Dedicatòria publicada en el llibre Un punt de mel.
  • Madrona Ros, ‘Gràcies’.
  • Pere Nogueras, ‘L’amic’.
  • Carme Faja, ‘Ran a l’aigua’.
  • Eva Bassó, ‘Ombra santa’.
  • Oriol Marfà, ‘Per fer junts el camí’.
  • Emilia Illamola, del llibre Mel i fel, pàg. 5 (Sense títol).

Amb intervencions intercalades de la pròpia Lina Casanovas: ‘El gitanet’, ‘Amigues’ i “Dolça Catalunya”.

 

Foto: cancanyamars.blogspot.com.

Deixa un comentari