Publicat el 02/02/2019

L’exposició temporal del Museu d’Arenys de Mar estarà dedicada enguany a explicar la defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939)

D’aquesta manera, s’aprofundeix en un element, eminentment bèl·lic, del conflicte i es commemoren els 80 anys del final de la Guerra Civil. L’exposició es va inaugurar el passat 27 de gener. Porta per títol ‘Enemic a la vista!! La defensa de la costa del Maresme (1936-1939)’.

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) la costa del Maresme va ser un enclavament important en el desenvolupament del conflicte. A l’iniciar-se la guerra, es van construir diferents tipus de fortificacions per a la vigilància i la defensa: nius de metralladores, bateries de costa, observatoris… L’objectiu era protegir el litoral i les poblacions costaneres d’una possible incursió procedent del mar. Des de l’illa de Mallorca, en mans de les forces rebels es van realitzar diversos atacs aeris contra la població civil.

En aquesta exposició es recorden uns anys molts difícils per a la població de la comarca, que va patir diversos atacs marítims i aeris a llocs com Mataró, Calella, Malgrat de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar…  S’hi pot conèixer com es va organitzar la defensa del litoral per part del govern de la República i quina era la tasca dels Carrabiners. A través de la documentació dels espies, també es pot veure la importància que tenia tota aquesta xarxa de defensa per al bàndol rebel.

L’exposició es podrà visitar fins al mes de desembre a la sala d’exposicions temporals, a la planta baixa del Museu Marès de la Punta (Carrer de l’Església, 43. Arenys de Mar). En els horaris de dimarts a dissabte de 10 a 13h i de 16 a 18h. I diumenges i festius d’11 a 13h.

Deixa un comentari