Publicat el 22/07/2020

Va ser el dissenyador de la torxa dels Jocs Olímpics de Barcelona del 92

Amb motiu de la 70a Festa del Càntir, el Museu del Càntir d’Argentona presenta el càntir d’André Ricard, un dels grans mestres del disseny del nostre país, premiat internacionalment i molt reconegut pels seus dissenys industrials i ceràmiques i famós per ser l’autor de la torxa dels Jocs Olímpics de Barcelona.
Als seus 92 anys ha volgut fer una obra que vagi a l’essència del càntir, amb fang vermell i vernís verd, tot mantenint íntegrament la seva funcionalitat. El càntir serà posat a la venda el proper 4 d’agost, diada de Sant Domènec, després de la seva benedicció, tal com és tradició.
“Dissenyar significa dotar els objectes de la nostra vida quotidiana de les formes més sensates i simples perquè compleixin òptimament la funció a la qual se’ls destina. Amb aquest disseny he volgut anar a la síntesi del càntir, integrant al màxim tots els elements funcionals, com els dos brocs i la nansa, tot recuperant elements tradicionals com el fang porós que permet al càntir refrescar l’aigua per transpiració i el vernís verd de dalt,  rematat amb una sòbria nansa. El doble bisell de la part superior del càntir recorda l’escot  d’un vestit que, amb les seves formes esveltes i les corbes orgàniques, li dona al disseny un caire més femení”, ha assegurat André Ricard.

Benedicció i venda del càntir d’André Ricard, el dimarts 4 d’agost
L’acte de benedicció i venda del càntir serà el dia 4 a les 11:30 hores, a la Font de Sant Domènec, al Carrer Gran.
Segons la tradició, les aigües de la font de Sant Domènec, un cop beneïdes, tenen propietats remeieres si l’aigua es posa en un càntir totalment nou. Cada any, durant el matí del 4 d’agost, beneïm l’aigua de la font del Sant i també els càntirs editats especialment per l’ocasió.
El càntir es podrà adquirir al preu de 23 euros després de la seva benedicció pel matí a la parada del costat de la font i a partir de la tarda i la resta de dies de la Festa Major i en dies posteriors, fins a esgotar les seves existències, es seguirà venent al Museu del Càntir.
Cada càntir es lliura amb la seva caixa individual personalitzada.

El càntir és d’edició limitada
La producció del càntir ha anat a càrrec de Gómez y Gómez Artesanos, de Caldes de Montbui i la Direcció de producció i coordinació ha anat a càrrec de Quim Larrea. Com en les darreres edicions, el càntir de l’any es limita a una producció 3.000 exemplars.

André Ricard, un pioner del disseny industrial
André Ricard Sala (Barcelona, 1929). Pioner del disseny industrial a Espanya, ha contribuït al desenvolupament social i empresarial d’aquesta disciplina al país. Els seus projectes han perseguit la millora funcional dels objectes d’ús quotidià: estris, aparells o envasos, entenent el disseny com una ètica de la utilitat. Entre els seus dissenys més destacats s’hi compten la torxa dels JJ. OO. Barcelona 92 i el peveter de la flama olímpica del Musée Olympique de Lausanne (Suïssa).
Ha estat president i directiu de nombroses institucions vinculades al disseny i distingit amb nombrosos premis, entre els que cal destacar: Premi Nacional de Disseny, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, Ordre Olympique del Comitè Olímpic Internacional i Chevalier des Arts et des Lettres per França, entre d’altres.

Deixa un comentari