Publicat el 03/06/2016

El verd està deixant pas a un malaltís to marronós. La sequera, les onades de calor, les pedregades i els sòls prims, pobres en nutrients i amb poca capacitat de retenció d´aigua, han provocat que els arbres siguin més vulnerables a les plagues. La processionària, l´escarabat Tomicus i el fong Thyriopsis Halepensis estan fent la resta.

El Consell Comarcal del Maresme ha alertat de la situació als Departaments d´Agricultura i Medi Natural de la Generalitat i les dues administracions treballaran plegades per fer una diagnosi acurada del problema i cercar-ne solucions.

Un primer estudi pel Consell Comarcal apunta que entre 600 i 800 hectàrees de pi pinyer es troben en una situació difícilment recuperable. S´han trobat afectacions significatives de les masses de pi pinyer a Cabrils, Cabrera de Mar, Argentona, Òrrius, Dosrius, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d´Estrac, Canet de Mar i Sant Pol de Mar.

El pi pinyer és l´espècie dominant als boscos del Maresme. Ocupa 6.500 hectàrees de les 24.969 forestals de la comarca (el 26,43%). Aquesta espècie ha estat molt sensible a les situacions d´estrès hídric generades per les sequeres prolongades i les onades de calor. A més, pateix molt directament la competència de les alzines i roures. La suma de tot això l´ha debilitat i l´ha deixat més vulnerable a l´atac de plagues. S´han detectat afectacions per processionària, per dues espècies d´escarabat  i un fong.

Aquest cúmul de circumstàncies està provocant la mort de centenars de pins pinyers amb la conseqüent pèrdua de valor paisatgístic i de producció forestal (fusta i pinyes) i l´augment de risc d´incendi forestal. A més, el Consell Comarcal alerta que, si no s´actua urgentment, es corre el perill que l´extensió afectada continuï augmentant.

Es dóna la circumstància que les pinedes que s’estan gestionant i ordenant forestalment no han resultat afectades per aquestes plagues. Malauradament, l’atomització de les propietats forestals al Maresme, amb una gran quantitat de petits propietaris, dificulta econòmicament i tècnica l’ordenació forestal, si no es fa a través de les Associacions de Propietaris que s’han creat al Montnegre Corredor i a la Serralada Litoral.

El Consell Comarcal ha posat en coneixement dels Departaments d´Agricultura i Medi Natural de la Generalitat aquesta preocupació i han acordat treballar conjuntament. Es farà una detallada avaluació de l´estat actual dels boscos maresmencs de pi pinyer per tal de determinar l´abast dels danys i el cost de l´extracció de la fusta. S´estudiarà també com es pot controlar la malaltia i es proposarà treballar conjuntament amb els propietaris, els ajuntaments i la Diputació de Barcelona per posar fre a la situació.

Deixa un comentari