8.400 persones tenen obesitat mòrbida al Maresme i Vallès Oriental | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 10/04/2018

En els últims catorze anys ha augmentat un 25% el nombre de persones afectades

L’Hospital de Mataró és un dels cinc centres sanitaris que més intervencions d’obesitat mòrbida fa a Catalunya, totes elles amb laparoscòpia i amb menys complicacions que la mitjana del país.
Els actuals estils de vida, com una dieta inadequada i la manca d’exercici físic, són cada cop més freqüents a la nostra societat, afavorint un augment de l’obesitat en la població tant infantil com adulta. Es tracta, doncs, d’un problema de salut que pot arribar a ser molt greu. Per això, cal fer èmfasi en millorar els estils de vida i tractar l’obesitat no com una qüestió estètica, sinó com un problema de salut.

Sobrepès i obesitat. Per saber si una persona té el pes adequat, una de les maneres més senzilles és calcular l’índex de massa corporal (IMC) mitjançant la fórmula que divideix el seu pes (en kg) per l’alçada (en metres) al quadrat. Tot i que l’IMC es pot ajustar segons el sexe, l’edat i d’altres variables, en termes generals si la xifra resultant és superior a 25 es considera que la persona té sobrepès. Si l’IMC supera els 30 ja parlem d’obesitat, a partir de 35 es considera obesitat greu i més de 40 obesitat mòrbida.

El sobrepès pot evitar-se adoptant estils de vida saludables. Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’activitat física redueix el risc de patir obesitat i d’altres malalties cardiovasculars, però el 60% de la població no arriba a la quantitat mínima diària d’activitat física necessària per obtenir beneficis per a la salut.
És recomanable que els joves de 5 a 17 anys practiquin com a mínim 60 minuts diaris d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada-vigorosa mitjançant el joc, la pràctica d’esports, la realització d’activitats d’oci…
Pel que fa a les persones adultes (dels 18 en endavant), és aconsellable que practiquin un mínim de 5 hores setmanals d’activitat física aeròbica d’intensitat moderada, que poden anar des de caminades, esports, anar en bicicleta…

 Més que estar gras. L’obesitat mòrbida, a més de representar un sobrepès molt elevat, afavoreix l’aparició d’altres malalties com la diabetis, la hipertensió, l’augment de colesterol i l’apnea de la son. És una malaltia greu difícil de curar i que escurça l’esperança de vida. Per tant, és convenient tractar-la, i només hi ha un tractament eficaç a llarg termini: una intervenció quirúrgica complexa.
Prop del 80% de les persones intervingudes d’obesitat mòrbida per via laparoscòpica (mínimament invasiva) aconsegueixen mantenir la pèrdua de pes a llarg termini després de ser intervinguts. Si bé és un tractament agressiu, la recuperació és molt ràpida, té molts pocs efectes secundaris que cura entre un 60% i 70% de les malalties associades.

Un equip expert. La cirurgia s’aplica quan han fallat els altres tractaments: la dieta i l’exercici, el tractament amb medicaments. Realitzar aquest tipus d’intervencions, que són complexes, requereix d’un equip expert. El Servei de cirurgia general i digestiva de l’Hospital de Mataró està acreditat com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Cirurgia de l’Obesitat (SECO) i és un dels cinc centres sanitaris catalans que més intervencions d’obesitat mòrbida fa, amb menys complicacions que la mitjana del país.

Cada cop més obesos. El percentatge de la població obesa a Espanya ha augmentat molt en els últims anys: s’ha passat del 9,3% dels espanyols obesos l’any 2000 al 23% l’any 2016. Pel que fa a la zona d’influència de l’Hospital de Mataró (Maresme i Vallès Oriental), hem passat de 6.000 persones amb obesitat mòrbida l’any 2004 a 8.400 l’any 2017.

Consorci Sanitari del Maresme

 

Deixa un comentari