Els Mossos desallotgen l’antiga fàbrica Can Sanpere de Premià de Mar
L’operatiu s’ha fet de matinada en compliment a una ordre judicial i s’ha produït sense incidents
Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest dimecres a la matinada l’antiga fàbrica Can Sanpere de Premià de Mar. L’operatiu s’ha dut a terme a partir de les tres de la matinada i en compliment d’una ordre judicial de desallotjament amb data oberta que era vigent des del passat dia 27 de maig.
La intervenció policial s’ha desenvolupat sense incidents greus, tot i que des de primer moment, una trentena de membre de la Plataforma Can Sanpere s’ha reunit a les portes de la nau en senyal de protesta.
Després del desallotjament, una empresa de seguretat privada custòdia l’edifici, que és propietat de Núñez i Navarro. Can Sanpere estava ocupat des de feia quatre anys per una vintena d’entitats locals que ofereixen propostes cultures d’oci, esportives i socials.
El segon intent ha estat el definitiu. Can Sanpere ha estat finalment desallotjat després d’un primer intent frustrat el passat 5 de maig. En aquella ocasió l’ordre de desallotjament tenia data fixada i això va facilitar la mobilització ciutadana i evitar l’entrada de la comitiva judicial. Des del passat 27 de maig, però, l’entrada dels agents a la nau podia ser qualsevol dia i, finalment, Núñez y Navarro ha recuperat la propietat, després de quatre anys d’okupació.
Un dels portaveus de la Plataforma Can Sanpere, Raúl Barea, ha mostrat el sentiment de “tristesa, ràbia i indignació” que suposa el desallotjament de l’espai, que durant els darrers quatre anys diverses entitats del municipi havien omplert d’activitats per exigir la titularitat pública de l’última gran illa del centre de Premià de Mar que podia servir per esponjar un municipi amb una alta densitat de població. Barea lamenta que s’hagi arribat fins al dia d’avui havent-se desaprofitat, diu, les oportunitats de “mediació i diàleg” que s’han posat sobre la taula i que “ni la propietat ni l’Ajuntament han volgut”. Amb tot, la Plataforma assegura que “la lluita no acaba aquí” i fa una crida a “continuar defensant Can Sanpere 100% públic”. Aquest mateix dimecres, de fet, hi ha convocada una manifestació de protesta a les set de la tarda davant l’Ajuntament.
Des de la Plataforma recorden al consistori que el 2014 es va celebrar una consulta popular per decidir el futur de l’equipament i que el 80% dels veïns que hi van participar van votar a favor de l’expropiació i de la seva transformació en una gran zona verda amb equipaments. L’operació es va valorar llavors en 3,9 MEUR i l’Ajuntament va defensar que podia assumir la inversió.
ACN Premià de Mar
Foto: Agents de seguretat privada a l’interior de Can Sanpere, després del desallotjament de la nau, el 31 de maig de 2017