Publicat el 15/05/2017

Son unes jornades ciutadanes d’observació i recerca naturalista de flora i fauna de la ciutat. La cita permetrà realitzar més de 41 itineraris biològics guiats per experts i es completa amb un ampli programa d’activitats

Els propers 19, 20 i 21 de maig, el Jardí Botànic Històric (Montjuïc) acollirà una nova edició del BioBlitzBCN, tres jornades de recerca intensa de biodiversitat adreçades a  totes les persones interessades en observar i descobrir la natura urbana.
Els participants tindran ocasió de convertir-se en naturalistes per un dia i conèixer de la mà dels experts les tècniques d’observació i identificació d’espècies, tant de flora (líquens, plantes vasculars…) com de fauna (mol·luscs, artròpodes, amfibis, rèptils, ocells, mamífers…).
L’edició d’enguany presenta dos itineraris biològics nous, un sobre els sons de la natura i l’altre sobre el grup dels briòfits (molses).

Paral·lelament als itineraris biològics, s’han programat activitats per a tots els públics com per exemple tallers per conèixer el cant dels ocells o per aprendre a construir caixes niu així com visites guiades al Jardí Botànic Històric, entre d’altres propostes formatives a l’entorn del valor de les espècies.

El BioBlitzBCN és una activitat gratuïta i per a tots els públics. Per participar-hi cal inscriure’s en algun dels itineraris científics o de les activitats formatives a través de la pàgina www.bioblitzbcn.museuciencies.cat.  El període d’inscripció va del 10 al 18 de maig.  

Les activitats de divendres 19 de maig van destinades a públic escolar  d’ESO i batxillerat.  A partir de dissabte 20 i fins diumenge 21 de maig s’obriran els itineraris i les activitats formatives al públic general.
El BioBlitzBCN s’emmarca dins del programa del 11è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans i també forma part del Festival Barcelona Ciència que proposa un seguit d’actes per viure la ciència durant dues setmanes a diferents llocs de Barcelona.

 Fer d’observadors científics

Els  participants disposaran dels equips propis d’una observació científica:  lupes, microscopis i tot el material necessari per a actuar com autèntics naturalistes. Les mostres obtingudes seran revisades pels experts per a la corresponent inclusió al cens de biodiversitat de la ciutat.

Un BioBlitzBCN es un intens període de recerca per identificar la biodiversitat d’una zona determinada. El primer es va realitzar l’any 1996 als Estats Units i des d’aleshores s’ha anat estenent  per molts països que el programen regularment.  Aquesta activitat s’emmarca  en el context d’expansió de la ciència participativa o ciència cívica amb l’objectiu d’aconseguir que la ciutadania s’interessi per la biodiversitat i fomentar l’interès públic en la natura i la seva conservació.

BioBlitzBCN 2016
A l’edició del  2016 es van identificar 400 espècies amb l’acompanyament de 41 experts i  amb la participació de més de 900 persones.

Horaris:
Dissabte 20 de maig: 9h a 23h (tots els públics)
Diumenge 21 de maig: 9h a 15h (tots els públics)
Cal inscriure’s a: www.bioblitzbcn.museuciencies.cat
Adreça:
Jardí Botànic Històric. Av. dels Muntanyans, 26, 08038 Barcelona (darrere l’aparcament del MNAC)

 

Deixa un comentari