Publicat el 21/10/2021

El congrés internacional de referència en la gestió dels residus i recursos tindrà lloc a Mataró durant els propers dies 26 i 27 d’octubre

El compte enrere per a la celebració de Recuwaste 2021 ja ha començat. Aquest dimecres el president del Consorci de Residus del Maresme i alcalde de Mataró, David Bote, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, han presentat en roda de premsa el congrés internacional de referència en la gestió sostenible dels residus i dels recursos, Recuwaste, que tindrà lloc dimarts 26 i dimecres 27 d’octubre al TecnoCampus de Mataró.

Després del parèntesi de 2020 a causa de la pandèmia, durant el qual es van portar a terme les Recuwaste Virtual Sessions amb un programa de 4 hores repartides en dos dies consecutius,  la VI edició de Recuwaste entra novament en escena amb un format híbrid (presencial i virtual). L’objectiu és que qualsevol persona interessada, estigui on estigui, tingui accés al seus continguts. De fet, el ticket virtual permet assistir en directe a les sessions que es portaran a terme a l’auditori, interactuar amb els ponents i també amb tots els assistents a través d’una App.

Sota el lema “La (R) evolució dels Recursos”, el congrés, promogut pel Consorci per al Tractament dels Residus Urbans del Maresme, en col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona, compta també amb el suport, entre altres entitats, de la Fundació Fòrum Ambiental, que exerceix la secretaria científica.
“No ens considerem gestors de residus, sinó que ens considerem agents que treballem contra el canvi climàtic i a favor del medi ambient”, ha assegurat el president del Consorci de Residus del Maresme, David Bote, que en aquest sentit ha assenyalat: “Dins aquest canvi social al que contribuïm des del Consorci de Residus del Maresme organitzem el Recuwaste, un congrés que ha aconseguit ser tot un referent al territori i al sud d’Europa”.

Per la seva banda, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha destacat com el lema del congrés d’enguany ‘La (R)evolució dels Recursos’ “va totalment en la línia amb la política de l’Agència de Residus”, ja que precisament “estem treballant en l’aprovació de la nova Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya”. En aquest sentit, Peraire ha assegurat que “com bé queda reflectit en el programa del Recuwaste, cal continuar implantant models de recollida eficients, ja sigui desplegant el Porta a Porta, ja sigui millorant el sistema de contenidors incorporant elements smart. Hem de passar de l’anonimat a identificar l’usuari i així poder aplicar sistemes de pagament més justos”.

Finalment, el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa, ha explicat que el congrés “combina els aspectes estratègics en la gestió de residus tant a nivell internacional com a nivell local” i ha assegurat que “aquest canvi de paradigma d’entendre que els residus són recursos queda molt ben reflectit en aquesta edició del Recuwaste”.  Salesa ha introduït el programa del congrés i ha avançat que els recents canvis en les restriccions per la pandèmia de la Covid-19 estant tenint resposta: “ja comptem amb 400 inscrits presencials i un centenar més en la versió virtual”.

De la teoria a la pràctica
Experts d’alt nivell com ara el president de Circular Sweden, membre del International Resource Panel i president honorari del Club de Roma, Anders Wijkman, així com Valerio Barberis, membre de la Coordinadora de l’Agenda Urbana de la UE i assessor d’Urbanisme, Medi Ambient i Economia Circular de Prati (Itàlia) que aglutina més de 2.000 empreses del tèxtil –arribant a ser el districte de referència a nivell europeu, a més de proveïdor de les marques més importants a nivell mundial–, seran els encarregats, entre d’altres, d’aportar la seva visió sobre la forma en què els canvis en la producció i el consum transformaran el sector dels residus.

Les conferències i taules rodones es complementaran amb una exposició de maquinària de serveis públics (tecnologies per a la recollida selectiva, robòtica, contenidors, rutes, etc.) i una visita guiada al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme. També, els assistents tindran l’oportunitat de conèixer el Parc Circular Mataró-Maresme, orientat a fomentar nous models de producció i consum alineats amb els objectius climàtics, els ODS i les estratègies d’economia circular.   Tota la informació i novetats al web:  www.recuwaste.com

Redacció
Imatge: Marga Cruz
Font: Consorci de Residus del Maresme

 

 

Deixa un comentari