Publicat el 07/10/2021

Les mesures de restricció a causa de la COVID-19 han modificat els nostres hàbits i han suposat una major exposició a les pantalles, sobretot, en els menors

Conscients del repte que suposa educar i acompanyar els fills en l’aprenentatge digital en un entorn tan complex i en constant evolució, des del Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, s’ha elaborat la Guia d’Orientació per a famílies: Educar en l’ús saludable de les pantalles amb l’objectiu de promoure l’ús responsable i supervisat de les pantalles a l’àmbit familiar.

Les pantalles ens ofereixen molts avantatges i possibilitats, però hem de tenir present que els menors, tot i tenir més facilitat per utilitzar-les, no tenen la maduresa ni les competències necessàries per fer-les servir de manera segura i responsable. Les famílies són un element clau en l’educació digital dels fills, i la supervisió, l’acompanyament i l’orientació són essencials per promoure l’ús saludable de les pantalles en els menors.
La Guia és un document preventiu on les famílies trobaran informació sobre els riscos de l’ús excessiu o problemàtic de les pantalles (tauletes, videojocs, xarxes socials, plataformes com Netflix, HBO, etc) i recomanacions per educar en l’ús saludable de les pantalles atenent a les necessitats dels menors en les diferents etapes evolutives.
Es tracta d’una guia dinàmica, de fàcil lectura que proporcionarà a les famílies els conceptes bàsics per prevenir l’ús problemàtic de pantalles i aprendre a fer-ne un ús saludable en família.
La publicació fa un seguit de recomanacions per franges d’edat: dels 0 als 18 mesos, dels 18 mesos als 3 anys, dels 3 als 6 anys, dels 6 als 12 anys i partir dels 12 anys.

La Guia és gratuïta i es pot descarregar clicant aquí.

El Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona té l’objectiu de prevenir i detectar el consum de drogues i l’ús problemàtic de pantalles i proporcionar atenció especialitzada i integral als nois i noies i a les seves famílies. També assessora els governs locals de la província de Barcelona en matèria d’addiccions i ofereix actuacions preventives i materials adreçats a professionals.

L’SPOTT ha reiniciat l’atenció de forma totalment presencial
L’equip de tractament del Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències-SPOTT (c/Sant Honorat, 5) de Barcelona ofereix atenció presencial al 100%, des del passat 7 de juliol, amb horari de dilluns a divendres de 8 a 20 hores.

Des de l’1 de setembre també ofereix l’atenció en el territori en els serveis de descentralització SPOTT-Vallès Oriental, amb seu a Mollet, i SPOTT-Anoia, amb seu a Piera, amb l’objectiu de continuar oferint una atenció propera i personalitzada a adolescents i joves amb problemàtica d’addiccions a drogues i pantalles i suport a les seves famílies.

Redacció
Imatge i Font: Diputació de Barcelona

 

Deixa un comentari