Publicat el 15/05/2014

20 exposicions amb firmes de primera línia mundial, 30 microexposicions en aparadors del municipi, 4 xerrades d’artistes i col·leccionistes, 3 tallers tècnics, 2 trobades d’especialistes, una fira comercial amb 21 estands i un fotomercat.
Són les xifres de la 2a edició del festival Revela-T, que convertirà un any més Vilassar de Dalt en la capital mundial de la fotografia analògica entre el 30 de maig i l’1 de juny: mai abans al nostre país s’havia celebrat un esdeveniment d’aquesta envergadura dedicat a aquesta modalitat tècnica i artística.
Entre les exposicions, dues ja poden visitar-se des del 26 d’abril: “Peces selectes”, provinents dels fons analògics de dues de les galeries mes emblemàtiques de Barcelona, Valid Foto i la Tagomago (al Museu Arxiu); i “En elogi a l’Arte Povera fotogràfic” de Ribas Prous, el segon fotògraf més premiat al món (a la sala d’exposicions de La Massa). La resta, totes elles d’artistes amb prestigi internacional, s’inauguraran el dissabte 31 de maig a l’espai expositiu de Can Manyer i a la sala polivalent de Can Rafart. En concret hi haurà mostres de Ca l’Isidret Edicions (amb Aleix Plademunt, Roger Guaus i Juan Diego Valera), Xose Gago, Josep Guiolà (una de les últimes sensacions al nostre país), Lola Montserrat, Paola de Grenet (Itàlia), Berta Vicente, Salva López, Ignasi Lopez, Ramon Casanova i Jorge Egea, Lea Tyrallová (Eslovàquia), Montse López, Román Yñan, Salvi Danés, Andrei Farcasanu (Romania), Daniel Samanns, Daniel S. Álvarez i del col•lectiu “Hablando en Plata”.
També en el terreny expositiu aquest any el Revela-T incorpora microexposicions en 30 comerços del municipi, que tindran cadascun al seu aparador una petita mostra d’obres de sengles fotògrafs aficionats. I també exposaran els 180 alumnes d’escoles vilassarenques que el mes d’abril passat van fer un taller amb l’expert col·lodionista Ilan Wolff. Finalment se celebrarà una fira d’art on una quinzena d’autors vendran la seva obra.
L’altre gran argument del festival seran les xerrades (totes elles dissabte 31 de maig a Can Manyer). La primera de les xerrades ens mostrarà el punt de vista dels galeristes i anirà a càrrec Fernando Peracho, Vicenç Boned i Xénia Bagué, de les sales Valid Foto, Tagomago i la Parada. Seguidament la consultora de CCCP-io Magdalena Ramírez (Lu Lantana) oferirà una xerrada sobre eines per donar visibilitat a la nostra obra fotogràfica. Dissabte a la tarda arribarà un dels reclams principals del Revela-T 2014, la xerrada Gabino Diego, actor i col·leccionista,que ens parlarà de “L’aventura del col·leccionisme fotogràfic”. Tancarà la jornada Alfonso de Castro amb la ponència “Fotografia estereoscópica. El mundo en 3D”.


En un àmbit més especialitzat, el Revela-T inclourà també dues trobades de dos col·lectius molt singulars: una de col·lodionistes (el col·lodió humit és una tècnica de revelat creada el segle XIX que utilitza sulfat de protòxid de ferro) i una altra de fotògrafs minuters, que oferiran al públic de fer-se retrats al carrer com es feia antigament de manera artesanal en algunes ciutats. Cal anotar d’altra banda la celebració de 3 tallers que es duran a terme a Barcelona: un de Juan Manuel Castro Prieto sobre càmera plaques, revelat, positivat i edició (26, 27 i 28 de maig a Espai Nag); un de Xose Gago Pesqueira sobre carbó directe (30 de maig a Espai Nag) i un tercer de Ramón Casanova d’aiguagrames a l’IEFC.
Finalment es duran a terme dues instal·lacions artístiques de gran format que el públic podrà presenciar in situ: “La imatge construïda”, en què el fotògraf Faustí Llucià convertirà la Sala de Plens de l’Ajuntament en una immensa caixa fosca, on el públic podrà assistir al miracle estenopeic des de l’interior mateix de la càmera; i “Inventari”, del francès Guilhem Senges, que instal·larà la seva furgo-càmera a Can Rafart, on construirà una gran composició fotogràfica.
El Revela-T inclourà també la seva part comercial: dissabte i diumenge hi haurà al carrer Quintana (entre Can Rafart i Can Manyer) una fira amb 21 estands i on vendran els seus articles cases com Casanova Fotografia, Lomography o el Laboratori Kitoli.
Foto: Berta Vicente

Deixa un comentari