Publicat el 19/11/2015

El veredicte del jurat de la 57a convocatòria del Premi Iluro de monografia històrica, instituït l’any 1959 per la Caixa d’Estalvis de Mataró i convocat actualment per la Fundació Iluro, es va fer públic el passat dimecres. 

Dotat amb 4.500 euros i la publicació de l’obra, el premi s’atorga al millor treball de recerca històrica sobre Mataró o la comarca del Maresme, i es fa extensiu a estudis sobre memòries, diaris, fonts documentals, biografies i autobiografies que constitueixin una aportació d’especial interès per al coneixement del passat històric de Mataró i el Maresme. Enguany, hi concorrien set treballs. 

Francesc Forn i Salvà guanya el 57è premi IIuro de Monografia Històrica amb un treball sobre la Guerra de Successió a Arenys. 
El jurat ha concedit un accèssit a un treball sobre el Rock i la cultura pop a Mataró, obra d’Enric Puig i Giralt 

El jurat, presidit per primer cop pel mataroní Josep Maria Fradera i Barceló (Universitat Pompeu Fabra), ha estat format per Joaquim Pera i Isern (Universitat Autònoma de Barcelona); Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida i Institut d’Estudis Catalans), que s’hi ha incorporat en aquesta edició; Àngels Soler i Llobet (Museu de Mataró); Xavier Torres i Sans (Universitat de Girona); i Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que ha actuat com a secretària.

El jurat ha guardonat el treball titulat La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714, obra de l’arenyenc Francesc Forn i Salvà, i ha concedit un accèssit a Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada, obra d’Enric Puig i Giralt. 

La Marina de Llevant durant la Guerra de Successió. El Corpus de 1714 analitza els anys de la guerra a la Marina de la Selva, partint de la troballa, a Arenys de Mar, el 2001, d’unes restes òssies enterrades fora del fossar de la parròquia, que l’autor identifica amb represaliats de les tropes borbòniques. 

Rock i cultura pop a Mataró: una visió implicada fa un repàs dels canvis socioculturals inherents a la irrupció de les noves tendències musicals, i documenta els locals, grups i ambients mataronins que van prendre-hi part. 

L’acte, que ha estat presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote Paz, ha anat precedit d’una conferència del Dr. Flocel Sabaté i Curull, titulada Mataró del Maresme, entre la vegueria del Vallès i la vegueria de Barcelona, que ha versat sobre l’articulació territorial de les terres del Maresme al llarg de la Baixa Edat Mitjana i la seva basculació final cap a la demarcació barcelonina arran d’interessos socioeconòmics.

Deixa un comentari