Varador 2000 presenta al Museu Marítim de Barcelona la trobada de vaixells històrics i centenaris 'Maresmar' | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 02/03/2018

Maresmar pretén promoure l’economia i el turisme del  Maresme, difondre la cultura i el patrimoni marítim, i divulgar els oficis relacionats amb el mar.

El passat 1 de març es va presentar a Barcelona el festival marítim Maresmar – Trobada de Centenaris 2018, que es farà a Arenys de Mar i en aigües del Maresme entre 8 i el 10 del proper mes de juny. El Maresmar és una trobada d’embarcacions centenàries i històriques que organitza l’empresa arenyenca Varador 2000 en la qual hi participaran una vintena de vaixells encapçalats pel Santa Eulàlia –buc insígnia del Museu Marítim de Barcelona– i el Sirius, que aquest any compleixen 100 anys i encara naveguen. També hi participaran altres vaixells històrics com el Sant Ramon, el Far Barcelona, el Bon Temps i La Courtisane, entre molts d’altres.

La trobada compta amb el suport del Museu Marítim de Barcelona, la Facultat de Nàutica, Ports de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, el Consell Comarcal del Maresme, diversos ajuntaments d’aquesta comarca encapçalats pel d’Arenys de Mar, i altres institucions, entitats i associacions, així com diversos patrocinadors privats. La presentació es va fer al Museu Marítim de Barcelona, i va comptar amb la participació del seu director general, Roger Marcet; del degà de la Facultat de Nàutica, Agustí Martín, i d’en Xiqui Mas, director general de Varador 2000, l’empresa organitzadora de l’esdeveniment.

Segons va explicar Xiqui Mas durant la presentació, “el Maresmar persegueix un objectiu triple: promoure l’economia i el turisme del Maresme i els seus municipis, difondre la cultura i el patrimoni marítim, i divulgar els oficis relacionats amb el mar”. També va assegurar que “l’objectiu més important de la trobada és convertir-la en un reclam turístic de primer ordre. Ha de ser un motor, un esdeveniment al servei del desenvolupament econòmic i turístic del Maresme i els seus municipis”.

A més de la difusió de la cultura i el patrimoni marítim, el Maresmar també pretén divulgar els oficis relacionats amb el mar, atès que el Maresme “aglutina una important tradició centenària centrada en la formació de navegants (foren famoses les seves escoles de pilots) i en la construcció d’embarcacions, moltes de les quals van servir per comerciar amb Amèrica i per engrandir el teixit productiu i industrial de Catalunya”, va indicar Mas.

Vaixells històrics, travessa nàutica, exposicions, conferències…

El Maresmar, Trobada de Centenaris 2018 planteja, com el seu nom indica, una trobada d’embarcacions centenàries i històriques al Maresme durant el segon cap de setmana de juny de 2018. El públic visitant podrà contemplar i visitar els vaixells, així com les zones habilitades per als diferents ens col·laboradors, industrials i espai fòrum. El programa d’activitats també inclou una Travessa a la Costa del Maresme, en la que participarà tota la flota històrica i tota la flota popular que s’hi vulgui afegir (particulars i clubs nàutics). La travessa sortirà de la base nàutica Mataró Marina Barcelona, recorrerà la costa i acabarà amarrant al port d’Arenys de Mar. Tot un espectacle visual per posar en valor els recursos marítims i turístics de la comarca.

Al port d’Arenys de Mar també es desenvoluparan un munt d’activitats paral·leles durant el Maresmar: S’han previst exposicions fotogràfiques de vaixells històrics i sobre els oficis del mar (en alguns vaixells i a l’espai fòrum), conferències, taules rodones, xerrades, activitats per a la mainada (concursos de nusos, nanses, dibuix, etc.). També hi haurà carpes per a les entitats i associacions del món marítim i per a les institucions i empreses col·laboradores de l’esdeveniment. El dia 10 de juny s’homenatjarà especialment el pailebot centenari Santa Eulàlia amb un seguit d’actes oficials presidits per la presidenta de la Diputació de Barcelona Mercè Conesa.

Foto: Imatge del vaixell Far Barcelona. Foto: cedida.

Deixa un comentari