Publicat el 04/08/2022

El COVB fa la petició de la vacuna contra la ràbia, per l’arribada d’animals de companyia d’Ucraïna, on el virus és endèmic

 

 

 

 

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) demana que la vacuna contra la ràbia sigui obligatòria per a gossos, gats i fures, una petició que fa per l’arribada d’animals de companyia procedents d’Ucraïna, país on la infecció pel virus és endèmica.
Aquesta vacuna era obligatòria fa uns anys a Catalunya i encara ho és en altres comunitats autònomes. La ràbia és una malaltia que afecta els mamífers i que es produeix per contacte de ferides o mucoses amb saliva infectada. “És urgent crear un programa integral de vacunació, vigilància i control que inclogui una immunitat de col·lectiu”, afirma la presidenta del Comitè de Veterinaris per a la Protecció dels Animals del COVB, Helena Arce, en declaracions recollides en un comunicat.

Arce subratlla que la vacunació ha demostrat ser “l’estratègia clau en el control de la ràbia, no només en la població animal sinó també en els humans”. El president del Comitè Assessor per a la Clínica d’Animals de Companyia del COVB, Manel Oms, apunta que “no vacunar els nostres animals representa una pèrdua de la immunitat de grup i una resposta immunitària insuficient, que ens fa vulnerables a possibles brots de la malaltia”. Per a Oms, que la vacuna no sigui obligatòria situa Catalunya “en una posició molt compromesa i d’alt risc davant la possible aparició d’un brot per l’arribada de gossos o gats infectats”.

El virus de la ràbia és mortal. Generalment es transmet a través de la mossegada d’un animal infectat i a partir de l’aparició dels primers símptomes, que poden ser similars als de la grip, la malaltia sol anar a més, fins a causar la mort pràcticament en tots els casos, siguin animals o persones. Encara és present en països d’Amèrica, Àfrica i Àsia, així com de l’Est d’Europa, com ara Rússia, Bielorússia i Ucraïna.

Redacció
Imatge: COVB
Font: ACN Agència Catalana de Notícies

Deixa un comentari