Publicat el 28/10/2019

Aquesta malaltia suposa la segona causa de mort i la primera de discapacitat funcional en la població adulta. En el Servei d’Urgències de l’Hospital s’activen cada mes una mitjana d’entre 12 i 15 Codis ictus

Cada any, a Catalunya, més de 13.000 persones pateixen un ictus, el que suposa més de 35 pacients diaris. D’aquests, un 40% tindran, com a mínim, alguna limitació per alguna activitat de la vida diària al cap de 3 mesos. En el cas del Maresme, la xifra és d’unes 400 persones ingressades per ictus cada any.

Hi ha dos tipus d’ictus,
Isquèmics i hemorràgics.
Els isquèmics, que suposen el 80-85% i que són deguts al taponament d’una artèria que provoca una manca de circulació a un segment determinat del cervell; i els hemorràgics, causats pel trencament d’un vas. Els símptomes depenen de la zona del cervell afectada, però els signes d’alerta més habituals i que apareixen de forma sobtada són: pèrdua de força a un costat del cos, desviació de la boca, impossibilitat per parlar, adormiment d’un costat del cos, dificultat per caminar o pèrdua de visió d’un ull.

El temps importa. L’ictus és una patologia en què el temps d’actuació és molt rellevant, ja que hi ha tractaments que es poden administrar a la fase aguda, destinats a què el flux sanguini torni de seguida al cervell perquè la discapacitat sigui mínima o inexistent, però només són eficaços durant les primeres hores. En aquest sentit, Catalunya és pionera en l’àmbit europeu en l’organització de l’atenció als pacients amb ictus i gran part de l’èxit d’aquest model es deu a la implementació i el desplegament del Codi ictus:  un codi d’emergència, que inclou el preavís del SEM i un protocol de ràpida actuació dins l’Hospital, que permet donar una atenció immediata als pacients amb sospita d’aquesta malaltia.

15 Codis ictus al mes. A l’Hospital de Mataró, des del 2013, es poden atendre codi Ictus les 24 h del dia, 7 dies a la setmana, tant durant l’horari presencial del neuròleg com durant nits i caps de setmana a través del sistema teleictus, en contacte amb els neuròlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquest sistema permet l’avaluació a distància del pacient per un professional mitjançant un sistema de videoconferència, la qual cosa possibilita l’inici ràpid del tractament al lloc on es troba el pacient i s’eviten les demores a causa del trasllat.
En el Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró s’activen cada mes una mitjana d’entre 12 i 15 Codis ictus.

Diada centrada en la prevenció. El lema de la campanya del Dia Mundial de l’Ictus, impulsat per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), és 1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l’1, amb l’objectiu de sensibilitzar la població en la prevenció de la malaltia mitjançant algunes mesures:

  • Controlar la pressió arterial. La meitat dels casos d’ictus estan lligats a la hipertensió.
  • Fer activitat física. Prop d’un terç dels accidents vasculars cerebrals es produeixen en persones que no fan prou exercici.
  • Mantenir una alimentació sana i equilibrada. Gairebé una quarta part dels ictus s’associen a una alimentació poc saludable.
  • Reduir el colesterol. Més d’un de cada quatre accidents cerebrovasculars es relacionen amb nivells alts del colesterol conegut com a “dolent”.
  • Mantenir un pes saludable. Prop d’un de cada cinc casos d’ictus s’associen al sobrepès i l’obesitat.
  • Deixar de fumar. Gairebé un de cada quatre accidents vasculars cerebrals tenen a veure amb el consum de tabac.
  • Reduir el consum d’alcohol. Més d’un milió dels casos d’ictus estan lligats a un consum excessiu d’alcohol.
  • Detectar i tractar la fibril·lació auricular. Les persones amb aquesta patologia tenen cinc vegades més risc de patir un accident cerebrovascular que la resta.
  • Controlar la diabetis. Patir diabetis augmenta la predisposició a tenir un ictus.
  • Gestionar l’estrès i la depressió. Quasi un de cada sis accidents vasculars cerebrals s’associen a una manca de benestar mental.

Deixa un comentari