Publicat el 12/09/2017

De la pol·linització de les abelles en depèn un 84% de les espècies vegetals i un 70% de la producció d’aliments

Unió de Pagesos reclama al Govern català que estableixi les mesures necessàries per minimitzar els danys de l’abellerol al sector apícola, agreujats per la forta sequera d’aquest últim any, o compensi econòmicament aquests perjudicis, com va fer entre el 2005 i el 2013. A partir d’aquest últim any l’administració ja no va obrir més convocatòries per aquest concepte.

Cal recordar que l’abellerol és un ocell protegit i que en anys calorosos com l’actual l’efecte sobre les abelles és més greu, ja que la seva presència les atemoreix quan aquestes necessiten sortir a buscar aigua per refredar l’arna. La calor extrema d’aquest estiu ha provocat que s’hagi fos la cera de les abelles a zones com Extremadura. El govern autonòmic d’aquesta comunitat ha autoritzat els apicultors a aplicar mesures dissuassòries per minimitzar els danys.

El perjudici que provoca l’abellerol a l’apicultura és, sobretot, a causa de la inhibició del treball de les abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció. El seu efecte depredador sobre l’abella reina pot suposar la pèrdua de l’arna.

El sector apícola d’Unió de Pagesos participarà a la concentració convocada pel sindicat, juntament amb Unió d’Unions, demà 13 de setembre a Madrid, davant de la seu del Ministeri d’Agricultura, per exigir mesures contra els danys de la fauna salvatge i perquè les administracions en facin una bona gestió. Els ramaders també reclamen més recursos per a la sanitat animal.

D’altra banda, el sindicat ha aconseguit que el Departament d’Agricultura hagi publicat el 4 de setembre l’ajut de pol·linització corresponent al 2017, que reconeix que l’activitat apícola afavoreix la pol·linització, després de reclamar-lo, i recorda que els apicultors el poden sol·licitar fins al 19 de setembre.
De la pol·linització de les abelles en depèn un 84% de les espècies vegetals i un 70% de la producció d’aliments, segons el Parlament Europeu.

 

 

 

Deixa un comentari