Publicat el 04/10/2019

El sindicat demana als governs català i espanyol que no deixin que els productes agrícoles surtin perjudicats pels aranzels de la EUA per compensar el suport europeu al sector aeronàutic

Unió de Pagesos reclama a les administracions catalana i estatal que treballin per evitar que el sector agrari pagui els plats trencats perquè la Unió Europea (UE) va donar subsidis al sector de la aeronàutica, recentment sancionats per l’Organització Mundial del Comerç (OMC). El sindicat demana que vetllin perquè la Comissió Europea proposi una vigilància estricta de les repercussions en els mercats afectats i activi les mesures contemplades en l’Organització Comuna de Mercats per pal·liar els efectes, de tal manera que assumeixi al 100% del cost que pot tenir el sector agrícola.

El sindicat avisa del relleu que pot tenir aquesta guerra aranzelària entre la UE i els Estats Units (EUA) i reclama a als governs que facin tot el possible per evitar que un tercer, el sector agrari, sigui injustament perjudicat per la mala gestió política en el finançament a un altre sector.
Si els governs no actuen amb agilitat davant aquest conflicte comercial, exposaran el sector agrícola i ramader a conseqüències semblants a les que ha tingut el veto rus per a sectors com la carn i la fruita dolça.
El govern dels EUA ha anunciat que imposarà aranzels a productes importats de la UE a partir del 18 d’octubre, després que l’OMC fallés que França, Alemanya, Espanya i el Regne Unit van aportar subsidis il·legals per al desenvolupament de l’Airbus.
Els EUA respondrien amb aranzels equivalents a 6.900 milions d’euros per compensar el perjudici patit per Boeing a causa del finançament públic europeu a Airbus amb interessos bonificats.
L’oficina de Comerç Exterior d’EUA va dir ahir que posarà aranzels d’un 10% a les aeronaus civils grans que ven la UE i del 25% a productes agrícoles.
Entre els productes agraris afectats estarien el formatge fresc, les olives, l’oli d’oliva, el vi i productes del porcí d’origen espanyol, alemany i britànic. Altres productes afectats serien els iogurts, la mantega, les cireres i els préssecs i nectarines.
El sindicat estima que els principals sectors afectats a Catalunya serien el vi i el cava i l’oli, i podria tenir impacte sobre els conreus mediterranis de la vinya i l’olivera.

Deixa un comentari