Unió de Pagesos reclama al conseller d’Agricultura que es posi en marxa de manera immediata una política agrària catalana per millorar la renda de la pagesia | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 15/01/2013

Unió de Pagesos adverteix al conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que es treballi amb la màxima urgència amb polítiques catalanes per assolir un mercat on no hi hagi abusos i competències deslleials, així com una major participació de la pagesia professional en el valor afegit a la cadena alimentària, la millora de l’eficàcia de les explotacions i l’accés al finançament. Per al sindicat, aquestes són prioritats ineludibles i no disposa de cap marge per no actuar immediatament.


Unió de Pagesos recorda que el sector agrari a Catalunya va tenir una davallada del 4,775% de la renda agrària l’any 2011 respecte la de l’any 2010, i que de forma acumulada en termes constants del 2001 al 2011 la renda agrària catalana ha patit una davallada d’un 43%; i el PIB agrari, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, ha tingut resultats negatius durant els tres primers trimestres de l’any 2012, el que fa presagiar una nova davallada en la renda agrària del 2012.


El sindicat recorda al conseller d’Agricultura, que ja fa quasi un mes que ha pres possessió del seu càrrec en la segona legislatura com a titular d’aquest departament, que el Parlament de Catalunya va aprovar una acords per unanimitat (2010- 2012) que indiquen quines són les polítiques catalanes que s’han de dur a terme, i que el conseller ha incomplert els més rellevants reiteradament durant tota la legislatura anterior:


L’execució del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya (període 2007 -2013) porta un retard en la seva execució, a 31 de desembre del 2012, de 215,6 milions d’euros, per haver prioritzat altres objectius.
. L’establiment del màxim ajut en les inversions en matèria de transformació i comercialització dels productes agraris per als grups de pagesos professionals, per tal que millorin en la seva participació en el valor afegit a la cadena alimentària s’ha incomplert ja en dues ocasions en la passada legislatura (ordres AAM/283/2011 i AAM/97/2012) i una a l’inici de la present legislatura (Ordre AAM/429/2012).
. Les modificacions al PDR de Catalunya, període 2007 – 2013, per millorar les mesures:
– Incorporació de joves com a titulars d’explotació agrària.
– Eliminar les restriccions a les inversions per millorar les explotacions agràries i per a la diversificació de les activitats.
– Promoció dels productes autòctons amb distintius de qualitat o origen certificats.
– Producció agrària ecològica, producció integrada i benestar animal.
Foto:
D’esquerra a dreta, Josep Maria Companys, coordinador territorial de la Plana de Lleida d’Unió de Pagesos; Joan Caball, coordinador nacional del sindicat, i Josep Carlos Vicente, responsable d’organització d’Unió de Pagesos, en la roda de premsa  a Lleida.

Deixa un comentari