Publicat el 18/08/2015

Unió de Pagesos reclama al ministeri d’Agricultura que faci servir, de manera urgent i amb prioritat, totes les eines que té al seu abast per acabar amb els abusos de la indústria i la gran distribució en el sector lleter, ja que amb la seva presumpta posició de domini i amb pràctiques reiterades com la venda a pèrdues o l’ús de la llet com a producte reclam impedeixen des de fa anys que els productors tinguin uns preus justos. El sindicat alerta l’administració estatal sobre l’enorme perjudici d’aquestes accions per al sector lleter davant la reunió prevista per al pròxim 18 d’agost en la que el Ministeri ha convocat tots els representants, inclosos, per primera vegada, els de la gran distribució, per tractar la situació dels baixos preus en origen.
Aquesta reunió s’ha plantejat després que el govern francès hagi aprovat un seguit de mesures d’urgència per tal de recuperar la quota de mercat davant la crisi dels sectors ramaders a tots els països de la Unió Europea, entre les quals l’acord de fixar un preu mínim per al productor de 0,34 euros el litre de llet. El Govern espanyol ha traslladat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) la decisió de França perquè dictamini sobre la seva legalitat, ja que el Tractat de Funcionament de la Unió Europea prohibeix la fixació de compra o venda de preus.
Per a Unió de Pagesos, més enllà d’aquesta qüestió, el Govern estatal ha de posar ja a la pràctica mesures urgents en defensa del sector i ha de prendre nota de la determinació i de la celeritat amb que el govern francès ha plantejat solucions per als seus ramaders. En aquest sentit, el sindicat considera que el Ministeri ha de fer servir totes les eines que té a la seva disposició per acabar d’una vegada per totes amb els abusos de la indústria i la gran distribució. Unió de Pagesos  recorda que a començament d’aquest any la CNMC va sancionar amb 88,2 milions d’euros indústries lleteres per pràctiques anticompetitives. A més del perjudici que suposa per als ramaders la venda a pèrdues de la llet, aquestes pràctiques contribueixen a malmetre la imatge d’aquest aliment. La gran distribució ven el 93% de la llet líquida que es ven a tot l’Estat, segons dades de l’organització interprofessional INLAC.
El sindicat ja ha proposat fa temps reforçar el control i la informació de la producció i l’envasat en l’etiquetatge, tal com ha proposat també el Govern francès en les seves mesures de xoc per recuperar els preus de la llet.
Unió de Pagesos també demana al Ministeri contundència per fer complir el contracte tipus, el contingut del qual no s’ha respectat en un percentatge força important després que aquest any acabés el sistema de les quotes.
D’altra banda, el sindicat reclama implicació al departament d’Agricultura ja que la conjuntura en la que es troba el sector necessita una actuació urgent per garantir la continuïtat de les explotacions.

Deixa un comentari